Våldsamma Korankravallerna i Malmö anmäls till Arbetsmiljöverket

publicerad 8 september 2020
- av Per Nordin
Blåljuspersonal utsattes för våld i Malmö.

Malmö drabbades förra helgen av våldsamma upplopp när muslimer som kränkts över en koranbränning svarade med att starta upplopp, sätta staden i brand och gå till attack mot blåljuspersonal. Nu anmäler räddningstjänsten de våldsamma kravallerna till Arbetsmiljöverket.

Exakt hur många människor som deltog i de våldsamma kravallerna i Malmö är oklart, men enligt uppskattningar som blåljuspersonal på plats har gjort så deltog åtminstone ett 50-tal av dessa i rena fysiska angrepp mot räddningstjänstens anställda och kastade glasflaskor och andra föremål på dem.

Nu har man valt att anmäla händelsen till Arbetsmiljöverket och man konstaterar att räddningstjänsten inte ska behöva räkna med att bli utsatta för fysiska attacker.

– Det (angreppet) är så klart fullkomligt oacceptabelt, vi ska hjälpa de som är i nöd och den här typen av situationer gör att vi måste lägga onödigt mycket tid och resurser på händelser som inte hjälper tredje man. Det kan i sin tur innebära fördröjningar av utryckningar, säger räddningschefen Ulrika Lindmark till KvP.

Lindmark har undertecknat anmälan och menar att personalen var rädda för sina liv när den våldsamma pöbeln gick till attack och att personal tvingades kasta sig in i en polisbil för att undvika att träffas av stenar.

Sammanlagt står 13 personer misstänkta för våldsamt upplopp efter att ha kastat sten, bränt bilar och gått till attack mot blåljuspersonal. Enligt SVT misstänks också sex personer för hets mot folkgrupp för att ha eldat upp en koran och spelat fotboll med denna – den incident som triggat igång de muslimska kravallerna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!