Vaccinlobbyisten: “Behövs fyra till fem doser”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 15 oktober 2021
- av Sofie Persson
Matti Sällberg, ordförande för Svenska Vaccinfabriken.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Skattefinansierade SVT:s återkommande kommentator Matti Sällberg, som presenteras som vaccinforskare vid Karolinska Institutet, menar att det kan behövas “fyra till fem doser covidvaccin”. Vad som dock inte framgår i sammanhanget är att Sällberg är ordförande för Svenska Vaccinfabriken och styrelseledamot för farmaci-leverantören Prebona.

Många fler doser covidvaccin är nödvändiga för att stoppa den så kallade pandemin. Så låter det när SVT åter igen tagit in sin expertkommentator Matti Sällberg för att kommentera den fortgående vaccinationskampanjen.

Jag har alltid sagt att jag tror att vi inte kommer klara oss på två doser, deklarerar han.

Frågan har kommit på tal efter att Kungliga Vetenskapsakademins expertgrupp om covid-19 i september rekommenderat en tredje dos till äldre och särskilt utsatt vårdpersonal.

– Det kan vara viktigt att särskilt prioritera dem som fick Astra Zeneca-vaccinet tidigt i våras som visat sig ge lägre antikroppsnivåer, säger bland annat Jan Holmgren, vaccinforskare vid Göteborgs universitet.

Sällberg menar dock att det är troligt att det behövs “fyra eller fem doser”.

Frågan är bara när de ska delas ut, menar han.

Vidare hävdar Sällberg att det inte bara är de äldre som behöver fler doser utan att också unga behöver fler injektioner.

Det är inte ett dugg konstigt att inkludera även yngre grupper. Alla vet att det här inte kommer att försvinna och att vi kommer att behöva vaccin under en ganska lång tid framöver.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!