V vill ta bort terrorstämpeln på PKK

publicerad 8 maj 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kurdistans arbetarparti, mer känt som PKK, är sedan 2004 terroristklassat av Europeiska unionen. Detta vill Vänsterpartiets kongress nu ändra på.

PKK har sedan slutet av 70-talet stridit för ett hemland för den kurdiska folkgruppen. Organisationen är ökända för sina många bombdåd, främst mot Turkiet.

EU valde under viss kontrovers 2004 att ta med den kurdiska nationalistorganisationen på sin terrorlista.

Nu vill Vänsterpartiet att terrorstämpeln tas bort på PKK. I en motion som antogs av partiets kongress står det att Vänsterpartiet i riksdagen ska arbeta för att Sverige ska bidra till att få bort terrorstämplingen på PKK.

Men partistyrelsen ställer sig inte bakom att enskilda organisationer ska tas bort från EU:s terrorlista. Istället vill man att EU:s terrorlista ska skrotas helt.

”Lösningen på problemen med terrorlistan kommer inte att vara att stryka enskilda organisationer. Vi arbetar istället för att listan i sin helhet ska avskaffas och för att man ska stärka organ som Internationella brottmålsdomstolen där ansvariga för terrorhandlingar kan ställas inför rätta”, skriver partistyrelsen i sitt beslut.

PKK finns med på den EU-lista av terroristorganisationer som upprättades efter terrorattentaten i New York den 11 september 2001.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!