V: Uteslut Israel från Eurovision

publicerad 16 januari 2024
- av Sofie Persson
Palestinier inspekterar ruinerna av Aklouk Tower i Gaza City den 8 oktober 2023.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vänsterpartiet vill att Israel ska uteslutas från Eurovision Song Contest, med hänvisning till de anklagelser om krigsbrott som riktats mot landet. Partiet argumenterar för att det inte är ”rätt signal att skicka” att Sverige ger plats åt en stat som dödat ”tiotusentals människor”.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar anser att man inte bör bjuda in Israel till årets sångtävling på grund av det pågående kriget där landet anklagats för folkmord på palestinier. Israel står också åtalade och har dragits inför Internationella domstolen i Haag, efter att Sydafrika anmält landet till domstolen.

Tiotusentals människor har blivit dödade. Det är inte rätt signal att skicka att Sverige ger plats på scen till en sådan stat, säger hon till Schibstedägda Aftonbladet.

Sverige är värd för Eurovision i maj som sänds på SVT, men det är Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) som bestämmer vilka länder som får delta i tävlingen. Under 2022 uteslöt man Ryssland, som skedde efter bland annat protester från SVT och andra bolag. Dadgostar menar att även om det finns “stora skillnader i hur konflikten ser ut” jämförelsevis mellan de två länderna, utreds båda för krigsbrott.

Det som de har gemensamt är att de båda utreds för krigsbrott och brott mot mänskligheten, säger hon till skattefinansierade SVT.

SVT säger att man inte kommer att kommentera det hela, utan kommer att följa EBU:s beslut om vilka länder som får delta.

SVT kommer inte att kommentera detta eftersom det är EBU som bestämmer vilka medlemmar som deltar i tävlingen och SVT kommer att följa EBU:s beslut”, skriver man till Aftonbladet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!