Uzbek gripen i Östersund efter misstänkt terrorattentat

publicerad 16 augusti 2019

På onsdagen greps en man hemmahörande i Uzbekistan efter en biljakt i centrala Östersund. Han skall ha försökt köra över människor och enligt uppgift utreds han för stämpling till terrorbrott och kopplingar till terroristen Akilov.

I samband med gripandet skedde ett stort polistillslag i en liten jämtländsk ort. Polisen och Säpo kommenterar dock inte om insatsen var kopplad till terroristgripandet. Detta skriver Expressen.

Strax efter gripandet meddelade polisen att mannen, på grund av ’inkomna uppgifter och beslag som gjordes i bilen’ hade anhållits på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. På torsdagen ändrades rubriceringen alltså till stämpling till terroristbrott och SÄPO tog över.

”Stämpling” är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott.

Enligt uppgifter i AB har gärningsmannen försökt köra över människor i Östersund och in i en folkmassa. Nu utreds han även för kopplingar till Rakhmat Akilov, terroristen som dömdes för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Enligt TV4, som hänvisar till poliskällor, skall mannen ha sagt att hans uppsåt var att köra in i människor. Enligt uppgift hade han bensindunkar och knivar i bilen.

På åklagarnivå hanteras nu ärendet av Riksenheten för säkerhetsmål och på fredagsmorgonen skall det meddelas om gärningsmannen häktas.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.