Förra våren köpte Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) aktier till ett värde av minst 10 000 kronor i det svenska försvars- och IT-bolaget Mildef.
Köpet skedde samtidigt som den svenska regeringen förhandlade om en mångmiljardbeställning från vapenindustrin – där Mildef var ett av bolagen som gynnades ekonomiskt av affären.
Det var i december förra året som Sveriges och Danmarks regeringar presenterade en rekordbeställning av stridsfordon 90 med en beräknad kostnad på 25 miljarder kronor. Mildefs it-utrustning ingick i denna beställning och när affären blev klar steg bolagets aktie kraftigt och har sedan dess tredubblats i värde.
Samtidigt som köpet förhandlades valde Malmer Stenergard att köpa aktier i bolaget för minst 10 000 kronor – men hävdar själv att hon inte gjort något fel eller brutit mot några regler.
– Jag vill vara tydlig med att jag inte på något sätt deltog i beredningen. Jag har inte haft tillgång till någon annan information än den som har varit öppen för var och en, säger hon till statsradions Ekot.
– För mig är det viktigt att följa det regelverk som finns och som innebär att innehavet registreras, men också att jag följer de jävsregler som finns, påstår hon vidare.
”Definitivt problematiskt”
Att regeringen var på väg att lägga mångmiljardbelopp av skattebetalarnas pengar på stridsfordonen var känt när utrikesministern gjorde sitt aktieköp och experter är kritiska till hennes agerande.
– Det är definitivt problematiskt. Man får vara väldigt försiktig när man handlar, just när man har en sådan position och kan tänkas ha, dels information, dels inte bör bli ifrågasatt i sitt ämbete, anser Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.
Att det handlar om en relativt liten summa är av mindre betydelse i sammanhanget, enligt professorn
– Principen är nog densamma egentligen, se till att inte göra affärer där oberoendet eller egenintresset kan ifrågasättas.