Terrorattentatet i Stockholm

USA varnar för terrordåd i Sverige

I april blev fem personer ihjälkörda i ett lastbilsdåd på Drottninggatan i Stockholm. Uzbeken Rakhmat Akilov har tagit på sig dådet.

Det amerikanska utrikesdepartementet uppmanar amerikanska medborgare i Sverige till försiktighet. Detta eftersom utrikesdepartementet bedömer att risken för terrordåd är för stor.

Så sent som i förra månaden drabbades Europa av ännu ett terrordåd när uzbeken Rakhmat Akilov, som befann sig illegalt i Sverige, körde ihjäl fem personer med en lastbil på Drottninggatan i centrala Stockholm.
Mot bakgrund av dådet på Drottninggatan och de senaste årens terrordåd i Europa har amerikanska UD gått ut med särskilda riktlinjer för Sverige, Ryssland, Frankrike och Storbritannien. Man uppmanar alla amerikanska medborgare som reser i Europa att vara extra vaksamma vid offentliga platser och följa de lokala myndigheternas order.

”Även om regeringarna fortsätter kampen mot terrorismen, är utrikesdepartementet fortfarande oroade över risken för framtida terrorattacker. Amerikanska medborgare bör alltid vara uppmärksamma på att terroristmedlemmar eller självradikaliserade extremister kan utföra attentat med liten eller ingen förvarning”, skriver amerikanska UD i ett pressmeddelande.

Enligt amerikanska UD är det särskilt de islamistiska terrorgrupperna Islamiska staten och al-Qaida som man menar har förmågan och kapaciteten att kunna utföra ytterligare terrordåd i Europa.

Amerikanska UD:s riktlinjer gäller fram tills den 1 september i år.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!