Upploppen i Stockholms förorter förvärras

publicerad 24 maj 2013

Det som började med att ett 50-tal ungdomar i Husby kastade sten mot polisen har förvärrats till fullskaliga upplopp som sprider sig över landet.

bilbranderTotalt kaos har slagit Stockholms förorter de senaste nätterna. Bilar, butiker och skolor har satts i brand när upprorsmakare från förorten visar sitt missnöje mot rasism, segregation och utanförskap som de anser vara orsaken till kravallerna.

Samtidigt rapporteras det om hur upprorsmakarna har låtit missnöjet gå ut över bland annat brandkåren som de angripit när den försökt släcka det ökande antalet bilbränder.

Upploppen sker inte längre bara i Stockholms förorter utan bilbränder har rapporterats även i Borås och Göteborg. I Malmö sattes en industrilokal i brand natten till fredagen.

Händelserna har nu fått utländska medier att jämföra kravallerna i Stockholm med dem som skedde i Paris 2005 och London 2011.

Brittiska utrikesdepartementet går nu ut med en varning till alla brittiska medborgare i Stockholm. Man uppmanar till stor försiktighet i särskilda förorter.

”Det har varit upplopp i Stockholms förorter under varje natt sedan den 19 maj. De förorter som drabbats är Husby, Hagsätra, Rågsved, Skogås. Du bör undvika stora folksamlingar samt vara försiktig och följa händelseutvecklingen i lokala medier”, skriver man på sin hemsida.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!