Inrikes

Uppgifter: USA spionerade på Saab via Danmark

SAAB JAS-39 Gripen C.

USA har spionerat på Saab och andra aktörer inom svensk och dansk försvarsindustri. Detta enligt nya uppgifter som kommit Danmarks Radio till del.

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har spionerat på Saab och andra aktörer inom svensk och dansk försvarsindustri, uppger källor för DR. Avlyssningarna ska ha skett från Amager, söder om Köpenhamn med hjälp av den danska underrättelsetjänsten.
Uppgifterna är en del av avlyssningsskandalen inom den danska motsvarigheten till FRA, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Enligt uppgifter från flera oberoende källor med insyn i granskningen har NSA fått tillgång till fiberoptiska kablar och ett datacenter på Amager söder om Köpenhamn. Därifrån ska man sedan ha avlyssnat på holländsk, norsk, fransk och tyst datatrafik, danska politiska institutioner samt svenska försvarsintressen. Flera källor pekar också ut det svenska Gripen-programmet som ett av målen.

Försvarsministern avstår från att kommentera därför att det kommer från anonyma källor, säger Toni Eriksson, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, till TT.

Enligt Danmarks radios källor ska spionaget ha skett samtidigt som den danska staten upphandlade om nya stridsflygplan, där Saabs Gripen-plan var med i slutstriden. Danmark köpte slutligen 27 amerikanska F-35-stridsflygplan. Om avlyssningen har ett samband med mångmiljardaffären kan inte Danmarks radio vare sig styrka eller avfärda i nuläget.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!