Uppgifter: USA spionerade på Saab via Danmark

publicerad 22 november 2020
- av Sofie Persson
SAAB JAS-39 Gripen C.

USA har spionerat på Saab och andra aktörer inom svensk och dansk försvarsindustri. Detta enligt nya uppgifter som kommit Danmarks Radio till del.

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har spionerat på Saab och andra aktörer inom svensk och dansk försvarsindustri, uppger källor för DR. Avlyssningarna ska ha skett från Amager, söder om Köpenhamn med hjälp av den danska underrättelsetjänsten.

Uppgifterna är en del av avlyssningsskandalen inom den danska motsvarigheten till FRA, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Enligt uppgifter från flera oberoende källor med insyn i granskningen har NSA fått tillgång till fiberoptiska kablar och ett datacenter på Amager söder om Köpenhamn. Därifrån ska man sedan ha avlyssnat på holländsk, norsk, fransk och tyst datatrafik, danska politiska institutioner samt svenska försvarsintressen. Flera källor pekar också ut det svenska Gripen-programmet som ett av målen.

Försvarsministern avstår från att kommentera därför att det kommer från anonyma källor, säger Toni Eriksson, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, till TT.

Enligt Danmarks radios källor ska spionaget ha skett samtidigt som den danska staten upphandlade om nya stridsflygplan, där Saabs Gripen-plan var med i slutstriden. Danmark köpte slutligen 27 amerikanska F-35-stridsflygplan. Om avlyssningen har ett samband med mångmiljardaffären kan inte Danmarks radio vare sig styrka eller avfärda i nuläget.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.