Ulf Kristersson väntas bli nedröstad idag

publicerad 14 november 2018

Under onsdagen kommer riksdagen rösta om Ulf Kristersson ska bli statsminister eller inte. På förhand pekar allt på att en majoritet av riksdagsledamöterna kommer att rösta ner Kristersson och en M-KD-regering.

I förra veckan meddelade riksdagens talman Andreas Norlén att en statsministeromröstning kommer att hållas om Ulf Kristersson.

Under de senaste dagarna har partierna börjat ge besked kring hur de väntas rösta när riksdagen på onsdagen ska säga sitt om Ulf Kristersson och hans regeringsförslag bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har sagt att man kommer rösta ner Kristersson, vilket även Allianskollegorna Centerpartiet och Liberalerna har sagt att man kommer göra. Bortsett från Moderaterna och Kristdemokraterna har hittills bara Sverigedemokraterna sagt att de kommer rösta för Kristersson som statsminister och att därigenom släppa fram en M-KD-regering.

Centerledaren Annie Lööf öppnar istället upp för att låta Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven bilda regering. Detta trots att hon säger att hon helst vill se Ulf Kristersson som statsminister i en Alliansregering.

– Vi ska inte stänga flera dörrar, sade Lööf när hon gästade SVT:s Aktuellt.

Samtidigt har Kristersson sagt att han kommer att försöka stoppa Annie Lööf från att sondera terrängen för att bilda regering.

– Hon kan inte sondera en regering som Moderaterna inte vill ingå i. Vi har inte gått till val på att bilda en koalitionsregering med MP som sen ska förhandla med S. Det är inte aktuellt, sade Kristersson enligt Aftonbladet.

Om Kristersson blir nedröstad har talmannen bara på sig tre statsministeromröstningar till. Skulle sammanlagt fyra statsministerkandidater röstas ner av riksdagen kommer nyval att utlysas.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.