Ulf Kristersson blev nedröstad i riksdagen

publicerad 14 november 2018
Ulf Kristersson röstades ner i riksdagen.

Moderatledaren Ulf Kristersson blev nedröstad av en klar majoritet i riksdagen under statsministeromröstningen.

I förra veckan meddelade riksdagens talman Andreas Norlén att en statsministeromröstning kommer att hållas om Ulf Kristersson. Strax innan klockan 9.40 på onsdagsförmiddagen hölls omröstningen i riksdagen. 154 ledamöter röstade för Kristersson som statsminister. 195 ledamöter röstade mot Kristersson. Alla ledamöter följde partilinjerna.

Ulf Kristerssons föreslagna regering skulle bestå av Moderaterna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna var det enda parti utöver KD och M som röstade ja till Kristersson som statsminister och att därigenom släppa fram en M-KD-regering.

Moderaterna och Kristdemokraternas Allianskollegor i Centerpartiet och Liberalerna höll vad man sagt inför omröstningen och röstade nej till Kristersson. Detta trots att både Annie Lööf och Jan Björklund sagt att de helst vill se Ulf Kristersson som statsminister i en Alliansregering.

Det största problemet med en M-KD-regering är enligt Lööf att den skulle bli beroende av stöd av Sverigedemokraterna och därmed ge partiet inflytande.

– Det skulle vara unikt i svensk politiskt historia om ett nationalistiskt och populistiskt parti släpps fram till denna maktposition, sade Lööf i riksdagens talarstolen innan omröstningen på onsdagsförmiddagen.

Det är oklart vad som kommer ske nu efter omröstningen. Miljöpartiet har öppnat för att låta Centerpartiets Annie Lööf få ett sonderingsuppdrag av talmannen, någonting som Moderaternas Ulf Kristersson sagt att han kommer att försöka stoppa.

– Hon kan inte sondera en regering som Moderaterna inte vill ingå i. Vi har inte gått till val på att bilda en koalitionsregering med MP som sen ska förhandla med S. Det är inte aktuellt, har Kristersson sagt, enligt Aftonbladet.

Efter att Kristersson röstades ner har talmannen nu bara på sig tre statsministeromröstningar till. När sammanlagt fyra statsministerkandidater röstats ner i riksdagen kommer nyval att utlysas.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.