Tusentals köpare av droger på nätet identifierade

publicerad 4 november 2016
Allt fler droger säljs idag över nätet istället för på gatan

Svensk polis har tillsammans med Tullverket identifierat över 20 000 narkotikaköp och drygt 3000 misstänkta köpare i Sverige, i samband med en internationell aktionsvecka under förra veckan mot handel av droger och vapen på internet.

– Det här är en viktig insats mot internetrelaterad brottslighet, då narkotikahandeln på nätet fortsätter att öka, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning.

Den öppna marknaden av framför allt narkotika på Darknet har ökat under flera år, och polisens arbete försvåras av att handeln genomförs på krypterade internetsidor som anonymiserar både säljare och köpare. Försäljningen sker dessutom genom den digitala valutan bitcoin.

Att man nu har kunnat identifiera så många köpare är på grund av att polisen och tullen bedrivit ett antal framgångsrika ärenden mot narkotikasäljare på Darknet. Det senaste året har sex av de största svenska säljarna gripits, och de som dömts har fått långa straff på upp till 10 års fängelse.

– Trots att polisens arbete försvåras av krypteringen, så går ändå säljare och köpare att spåra, det visar inte minst den här insatsen. De kan till och med vara lättare att spåra än de som handlar på gatan, eftersom det ofta finns bevis i både datorer och i hemmet, säger Linda Staaf.

I huvudsak är det droger, som bland annat fentanyl, som säljs på Darknet, men även vapen, identitetshandlingar och kreditkortsinformation säljs på sidorna.

– Vi är nu i inledningsskedet av ett omfattande utredningsarbete. Vi vet ännu inte hur många av dessa misstänkta överlåtelser som kommer att kunna lagföras men det är helt klart så att man inte ska tro att man kan vara anonym och känna sig säker om man köper narkotika via Darknet, säger Linda Staaf.

Operationen leddes av USA, övriga länder som deltog var Sverige, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland, Kanada, Nederländerna, Irland, Frankrike, Spanien och Finland. Tanken är nu att öka samverkansarbetet mellan länderna.

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!