Turkiska UD kallar upp Sverigeambassadör efter SVT:s satir

publicerad 7 oktober 2022
- av Sofie Persson
Svensk-kurdiske komikern Kadir Meral gör narr av Turkiet i SVT:s satirprogram "Svenska Nyheter"

SVT:s humorprogram ”Svenska Nyheter” gjorde narr av Turkiet och president Erdoğan, vilket resulterade i att turkiska medier ilsknade till och hävdade att statskanalen gjort en ”skandalös förolämpning i direktsändning”.

Vidare blev den svenske ambassadören Staffan Herrström uppkallad till turkiska utrikesdepartementet för att ”samtala” om programmets innehåll.

Det var under förra fredagens avsnitt av SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter” som programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist skämtade om Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, och hans krav för att Sverige ska få tillåtelse att gå med i Nato. Mot slutet av programmet skämtade Ahonen Appelquist om att den turkiske presidenten inte gillar kurder, men att vi svenskar gör det, och då byttes de svenska nyheterna ut mot ”Kurdiska Nyheter med Kadir Meral”, varefter den svensk-kurdiske komikern tog över programledarstolen.

Just nu släpps det ut miljontals ton metangas i havet. Allt pekar på att det är Erdoğan som ligger där och fiser för att han ätit för mycket shishkebab, sade Kadir Meral inför en skrattande publik.

Skämten togs dock inte väl emot i Turkiet och flera turkiska medier rasade över statskanalens satir.

Hos nyhetssajten Internet Haber löd rubriken ”Skandalös Erdoğan-sändning i svensk statlig television! De förolämpade i direktsändning”, och understryker i artikeln att i Sverige ”protesterar PKK-medlemmar på gatan varje dag”. Den turkiska tidningen Sabah, med kopplingar till den turkiska staten, menar att Kadir Meral är en ”PKK-sympatisör”.

Turkiska medier kopplar också ihop satirprogrammet med Sveriges och Finlands ansökan om att gå med i Nato och anser att det är anmärkningsvärt att man sände programmet, ”trots att Turkiet har möjlighet att lägga in veto mot ansökan om länderna inte accepterar Turkiets krav”.

Svenske ambassadören Staffan Herrström i Ankara har nu på grund av programmet kallats till turkiska utrikesdepartementet.

Det har betonats att gränslösa och fula uttryck och bilder mot vår president och vårt land är oacceptabla och att det inte är möjligt att förklara sådana publikationer med yttrande- och pressfrihet”, uppger diplomatiska källor enligt Bonniertidningen DN.

I en kommentar till DN skriver svenska UD: ”Den svenske ambassadören i Ankara har i dag haft samtal på turkiska utrikesdepartementet. Fokus för samtalet var ett inslag om Turkiet i satirprogrammet Svenska Nyheter. Den svenske ambassadören konstaterade att det råder yttrandefrihet i Sverige”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.