Trots ”stängda gränser” – nästan lika många asylsökande

publicerad 6 april 2020

Det kommer fortfarande många asylsökande till Sverige, trots att gränsen skall ha stängts under mars 2020. Det visar statistiken från Migrationsverket.

Under perioden januari till mars 2020 registrerades 4792 asylanter hos Migrationsverket. Den största gruppen var från Syrien, därefter i fallande ordning från Uzbekistan, Irak och Iran.

Rebecca Weidmo Uvell har i en artikel uppmärksammat att majoriteten av de asylsökande är män – 2932 och åldersgruppen 18-44 år dominerar.

Trots att Sverige under mars månad har meddelat att gränsen på grund av coronasmittan är stängd, skiljer sig antalet asylanter förhållandevis litet mot samma månad förra året – knappt 300 färre har sökt asyl.

Statistik från Migrationsverket visar också, att verket under februari och mars beviljade 946 tillstånd till anhöriga. De fyra största grupperna var där i fallande ordning: Afghanistan, Eritrea, Syrien och Somalia.

Hälsoläget är nu ett stort frågetecken och hur kontrollen skall hanteras?

Trycket på Migrationsverket och ansamlingen av folk över den den numera tillåtna nivån har gjort att vissa av myndighetens kontor har fått stänga tillfälligt på grund av hälsorisken.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.