Trots fel i rösträkningen – rösterna i Stockholm räknas inte om

publicerad 24 september 2018

Trots att det förekommit flera fel i rösträkningen i Stockholm och att flera rösträknare skickats hem valde Länsstyrelsen att ändå inte räkna om rösterna till riksdagsvalet.

I Stockholms län har flera rösträknare skickats hem efter att de räknat fel under rösträkningen. Länsstyrelsen i Stockholm har under veckan varit i stabsläge då räkningen dragit ut på tiden.

– Vi har skickat hem ett antal personer där vi kunde konstatera att det inte blivit rätt, och de rösterna är omräknade, säger Åsa Ryding, Länsstyrelsens avdelningschef i Stockholm, till SVT.

Men det är bara landstings- och kommunvalsedlarna som räknats om. Riksdagsvalsedlarna har inte kunnat kontrollräknas då resultatet redan hade fastställts och rapporterats in till Valmyndigheten, uppger Åsa Ryding för SVT. Men sedan ändrar hon sig och påstår att felen på riksdagsvalsedlarna rättades till direkt vid räkneborden.

Åsa Ryding säger till SVT att även om hon garanterar att rätt personer står i riksdagen så kan hon inte garantera att alla personröster räknats rätt.

– Jag kan inte garantera varenda personkryss, det kan jag inte.

Det inträffade har varken anmälts till polisen eller Valprövningsnämnden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.