Inrikes

Trots coronapandemin: Massmigrationen fortsätter till Sverige

Trots pandemin vill många migranter ta sig till Sverige.

Sverige fortsätter trots coronapandemin att släppa in tusentals migranter från tredje världen. Bara i januari och februari ansökte mer än 10 000 människor om asyl eller om återförening med familjer som sedan tidigare befinner sig i landet.

På grund av coronaviruset har Ungern, Grekland och flera andra länder nu stängt sina gränser fullständigt för migranter. Detta för att undvika risken att asylanterna ska bära med sig coronaviruset och öka smittspridningen ytterligare om de släpps in i de europeiska länderna.
Några sådana åtgärder har dock inte varit aktuella i Sverige. Under de två första månaderna sökte 3294 människor asyl i landet, många av dem från extrema riskområden. 7094 människor ansökte också om familjeåterföreningar. Iranier och afghaner tillhör två av de största grupperna, skriver Nyheter Idag, medan den allra störa gruppen kommer från Syrien.

I Ungern gäller asylstoppet på obestämd framtid, åtminstone fram tills dess att coronapandemin är över. I Sverige menar dock MSB:s generaldirektör Dan Eliasson att Sverige har god kontroll över vilka människor som släpps in i landet och gör istället ett konstaterande att frågan om stängda gränser är ”komplex”.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!