Inrikes

Trots coronakrisen: MP kvar runt fyraprocentsspärren

Stödet för Isabella Lövin såväl som för hennes parti är lågt.

Under coronakrisen har Socialdemokraterna sett ökat stöd i opinionsundersökningar. Regeringspartnern Miljöpartiet ligger dock kvar runt fyraprocentsspärren och experter tror att partiet mest uppfattas som ett stödparti.

I den senaste väljarbarometern i SvD/Sifo ökade Socialdemokraterna med nästan sju procentenheter till över 30 procent och även andra undersökningar tyder på att stödet för åtminstone Stefan Löfven har vuxit i krisen.
– Politiska ledare brukar få en boost under kriser, även om uppgången kan vara tillfällig, säger Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet till TT.

Regeringspartnern Miljöpartiet ser dock inga sådana effekter och ligger kvar farligt nära gränsen för att åka ut ur riksdagen om det vore val idag. Även partiets språkrör har ett lågt förtroende jämfört med andra partiledare i landet.

– Miljöpartiet kanske inte uppfattas som särskilt delaktig i den här regeringen, utan kanske mer ses som ett stödparti till Socialdemokraterna, fortsätter Bennich-Björkman.

En annan förklaring skulle kunna vara att de frågor som diskuterats flitigast under coronakrisen är frågor om sjukvård, ekonomi och arbete ämnen där Miljöpartiet inte har profilerat sig eller bedöms som trovärdiga. Miljöpartiets kärnfrågor där kulturella frågor och klimatet varit viktigast har inte diskuterats lika mycket eller längre bedömts vara lika viktiga.

Partisekreteraren Märta Stenevi säger till TT menar att det inte är konstigt att Socialdemokraterna vuxit mer i mätningarna än hennes eget parti eftersom S har statsministerposten och därför synts mer.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!