Trots coronakrisen: MP kvar runt fyraprocentsspärren

publicerad 15 april 2020
- av Per Nordin
Stödet för Isabella Lövin såväl som för hennes parti är lågt.

Under coronakrisen har Socialdemokraterna sett ökat stöd i opinionsundersökningar. Regeringspartnern Miljöpartiet ligger dock kvar runt fyraprocentsspärren och experter tror att partiet mest uppfattas som ett stödparti.

I den senaste väljarbarometern i SvD/Sifo ökade Socialdemokraterna med nästan sju procentenheter till över 30 procent och även andra undersökningar tyder på att stödet för åtminstone Stefan Löfven har vuxit i krisen.

– Politiska ledare brukar få en boost under kriser, även om uppgången kan vara tillfällig, säger Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet till TT.

Regeringspartnern Miljöpartiet ser dock inga sådana effekter och ligger kvar farligt nära gränsen för att åka ut ur riksdagen om det vore val idag. Även partiets språkrör har ett lågt förtroende jämfört med andra partiledare i landet.

– Miljöpartiet kanske inte uppfattas som särskilt delaktig i den här regeringen, utan kanske mer ses som ett stödparti till Socialdemokraterna, fortsätter Bennich-Björkman.

En annan förklaring skulle kunna vara att de frågor som diskuterats flitigast under coronakrisen är frågor om sjukvård, ekonomi och arbete ämnen där Miljöpartiet inte har profilerat sig eller bedöms som trovärdiga. Miljöpartiets kärnfrågor där kulturella frågor och klimatet varit viktigast har inte diskuterats lika mycket eller längre bedömts vara lika viktiga.

Partisekreteraren Märta Stenevi säger till TT menar att det inte är konstigt att Socialdemokraterna vuxit mer i mätningarna än hennes eget parti eftersom S har statsministerposten och därför synts mer.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


134 850 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.