Tjänstemän på Migrationsverket varnade – ignorerade SÄPO-varning

publicerad 21 februari 2019

Två tjänstemän på Migrationsverket varnas av arbetsgivaren efter att ha beviljat uppehållstillstånd till en person som SÄPO betraktade som ett hot mot landet. Migrationsverkets internutredning ifrågasätter hur de anställda kunde missa den handläggningsspärr som SÄPO riktat mot personen.

En person som av säkerhetspolisen SÄPO betraktas som ett potentiellt hot mot Sverige och den svenska demokratin har fått uppehållstillstånd i landet. Detta trots att SÄPO belagt personen med en handläggningsspärr. Vid en handläggningsspärr skall SÄPO informeras och konsulteras innan Migrationsverket fattar beslut om uppehållstillstånd.

Vid det aktuella fallet tycks två erfarna handläggare på Migrationsverket ha glömt bort, eller förbisett, handläggningsspärren. Enligt källor med insyn i fallet som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med misstänker man att tjänstemännen valt att ignorera SÄPO:s handläggningsspärr, och förbigått kontakt med säkerhetspolisen. Enligt källan skall tjänstemännen omöjligt kunnat ha missat den gängse arbetsgången vid fall med handläggningsspärr.

Efter en internutredning hos Migrationsverket varnas nu båda de inblandade tjänstemännen av Migrationsverkets personalansvarsnämnd. Tjänstemännen har enligt personalansvarsnämnden begått tjänstefel där påföljden stannar vid en varning.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.