Inrikes

Tjänstemän på Migrationsverket varnade – ignorerade SÄPO-varning

Två tjänstemän på Migrationsverket varnas av arbetsgivaren efter att ha beviljat uppehållstillstånd till en person som SÄPO betraktade som ett hot mot landet. Migrationsverkets internutredning ifrågasätter hur de anställda kunde missa den handläggningsspärr som SÄPO riktat mot personen.

En person som av säkerhetspolisen SÄPO betraktas som ett potentiellt hot mot Sverige och den svenska demokratin har fått uppehållstillstånd i landet. Detta trots att SÄPO belagt personen med en handläggningsspärr. Vid en handläggningsspärr skall SÄPO informeras och konsulteras innan Migrationsverket fattar beslut om uppehållstillstånd.
Vid det aktuella fallet tycks två erfarna handläggare på Migrationsverket ha glömt bort, eller förbisett, handläggningsspärren. Enligt källor med insyn i fallet som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med misstänker man att tjänstemännen valt att ignorera SÄPO:s handläggningsspärr, och förbigått kontakt med säkerhetspolisen. Enligt källan skall tjänstemännen omöjligt kunnat ha missat den gängse arbetsgången vid fall med handläggningsspärr.

Efter en internutredning hos Migrationsverket varnas nu båda de inblandade tjänstemännen av Migrationsverkets personalansvarsnämnd. Tjänstemännen har enligt personalansvarsnämnden begått tjänstefel där påföljden stannar vid en varning.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!