Tiotusentals väntas demonstrera mot Israel i Malmö

publicerad 9 maj 2024
- av Redaktionen
En tidigare - och betydligt mindre protest i Malmö.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Idag arrangeras två pro-palestinska demonstrationer i Malmö mot Israels deltagande i “Eurovision”, där arrangörerna tror på cirka 25 000 deltagare. Lite senare hålls också en pro-israelisk demonstration till ”stöd” för den israeliske artisten Eden Goldan, och på Malmös gator befinner sig tungt beväpnad polis från Sverige, Danmark och Norge.

Klockan 16 ska pro-palestinska demonstranter tåga från Stortorget till Slottsparken och arrangören, ”Stoppa Israel”, uppger att cirka 25 000 deltagare är att vänta. En timme senare anordnas ytterligare en liknande demonstration i stadsdelen Hyllie.

– Vi kommer att agera tidigt och gränssättande och ha låg tolerans. Däremot har vi en hög tolerans för yttrandefriheten, säger polisens kommenderingschef Petra Stenkula till TV4.

Klockan 18 ska en ”motmanifestation” hållas på Davidhallstorg, där det uttalade syftet är att ge sitt stöd till den israeliske artisten Edel Golan som deltar i kvällens semifinal. Tungt beväpnad polis från Sverige, Norge och Danmark finns på plats, men uppger i dagsläget att man inte har fått in några rapporter som tyder på att det ska bli våldsamheter.

– Det kommer att synas mycket poliser på stan, säger polisens presstalesman Filip Annas till TT.

Vill kasta ut Israel

Det kan noteras att hundratals demonstranter anländer till Malmö från Danmark med inhyrda bussar och ännu fler förväntas ta sig över sundet via tåg.

– Vår primära uppgift är att se till att de allmänna sammankomsterna kan genomföras utan ordningsstörningar och skulle det uppstå ordningsstörningar är det naturligtvis någonting vi kommer att hantera, förklarar Annas.

Pro-palestinska röster har, hittills utan framgång, länge krävt att Edel Golan och Israel kastas ut ur musiktävlingen med hänvisning till Israels pågående invasion av Gaza, och vad som beskrivs som ett folkmord riktat mot den palestinska befolkningen där.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!