Tiotusentals kronor i månadsbidrag för nyanlända familjer

publicerad 6 september 2016

Riksdagens utredningstjänst räknade nyligen ut att en nyanländ tvåbarnsfamilj får 22 400 kronor i månaden under sina första två år i Sverige. För familjer med fler barn är summan ännu högre.

Riksdagens utredningstjänst har, på begäran av Moderaterna, räknat ut hur mycket en nyanländ familj får i bland annat barnbidrag, bostadsbidrag, etableringsersättning och ekonomiskt bistånd – vilket är pengar från staten.

I rapporten slår Riksdagens utredningstjänst fast att den sammanlagda summan som familj med två vuxna och två barn får i månaden är 22 400 kronor. För trebarnsfamiljen är summan 27 400 kronor och för fyrabarnsfamiljer 32 800 kronor, skriver DI:s politiske redaktör PM Nilsson.

PM Nilsson skriver vidare att om en förälder skulle avsäga sig bidragen och istället börja ett arbete med en månadslön på 18 000 kronor skulle familjens inkomst sjunka med 200 kronor.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.