Tioåringar ingår i kriminella nätverk

publicerad 21 oktober 2019
Arkivbild.

En kartläggning visar, att barn i åldrar ned mot tio år ingår i kriminella nätverk. På flera platser i Sverige ingår barn i högstadieåldern i kriminella nätverk. Det skriver GP.

Tidningen har gjort en enkät till samtliga lokalpolisområdeschefer för att få en bild av hur gängkriminaliteten i landets 22 särskilt utsatta områden ser ut.

De yngsta personerna som polisen säger sig ha påträffat finns i Frölunda/Tynnered i Göteborg. Det handlar om barn i tio-tolvårsåldern. Även i Landskrona och Botkyrka/Södertälje har polisen träffat på tolvåringar i kriminella nätverk.

Poliser som NB Nyhetsbyrån har talat med säger, att barn medverkar som kurirer, eftersom de inte kan straffas. De är också ”vaktposter” vid till exempel narkotikaaffärer eller utskickade för att råna andra barn.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.