Tino Sanandaji blev avstängd från Facebook

publicerad 4 mars 2018
Tino Sanandaji, nationalekonom och författare.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nationalekonomen och författaren Tino Sanandajis Facebookkonto var nedstängt i 24 timmar under helgen. Enligt Sanandaji kom avstängningen efter massanmälningar från gruppen #jagärhär.

Under de senaste åren har Tino Sanandaji kommit att bli en av Sveriges mest omtalade nationalekonomer, mycket på grund av hans kritik mot den förda invandringspolitiken.

Under helgen fick Sanandaji plötsligt sitt Facebookkonto nedstängt i 24 timmar.

Enligt Sanandaji skedde nedstängningen efter att han hamnat i debatt på Facebook med vänsterfeministen och före detta EU-parlamentarikern Maria Robsahm (tidigare Carlshamre). Maria Robsahm är verksam inom #jagärhär, en kontroversiell grupp som anklagats för att tysta meningsmotståndare genom massanmälningar på sociala medier. Sanandaji ska enligt egen utsago ha redovisat påstått näthat från #jagärhär.

Det finns inget kränkande i att jag protesterar mot näthat. Facebook raderade en kommentar där jag kallade Maria Robsahm en mytoman och dömd bedragare. Jag förklarar för mina läsare att jag inte har något emot detta då min kommentar var onödig elakt och att jag respekterar Facebooks regler om god ton. För detta blir jag avstängd en gång till!”, skriver Sanandaji på sin blogg och fortsätter.

Min yttrandefrihet hotas inte av dessa avstängningar då jag har tillgång till andra plattformar för att uttrycka mig. Men är det rättvist att utsätta mig för otrevlig mobbing och sen straffa mig när jag artigt protesterar? Tycker inte Facebook att detta är väl kafkaesque?”

Maria Robsahm har på sin Facebooksida slagit ifrån sig Sanandajis anklagelser.

Jag har aldrig använt invektiv eller spritt lögner om honom. Det har han gjort om mig och många andra. Och jag tror inte han kommer att sluta. Alldeles för många låter sig tystas av hans koleriska och våldsamma retorik. Jag vägrar”, skriver Robsahm.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!