Tilltänkte C-partiledaren spred hat mot författarinna och vita män

publicerad 11 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Demirok avskyr bland annat äldre vita män och journalisten Julia Caesar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Centerpartiets valberedning har förslagit Muharrem Demirok till ny partiledare. Demirok beskrivs som en “lyssnande ledare” och en ”trygg person” – samtidigt ogillar han vita män, är dömd för misshandel och har skrutit om hur mycket han hatar en svensk författarinna och journalist.

När Annie Lööf avgick fyra dagar efter valet i höstas meddelades att Muharrem Demirok och två andra kandiderade till posten som partiledare för Centerpartiet. De andra två var Daniel Bäckström och Elisabeth Thand Ringqvist.

Nu har Centerpartiets valberedning angett Demirok som sitt förslag på kandidat och menar att man med honom kommer att få en ”lösningsorienterad lagbyggare”.

Vi ser med Muharrem som partiledare att vi får en lyssnande ledare som har goda kommunikativa förmågor. Han är en lösningsorienterad lagbyggare, säger valberedningens ordförande Jan Andersson vid en pressträff på onsdagen enligt Aftonbladet. Han är trygg som person, står stadigt i alla situationer och är van att leda andra och få andra med sig,

Demirok föddes 1976 i Huddinge, men har sitt ursprung i Turkiet. 2004 började han bli partipolitiskt aktiv. Vid två tillfällen har Demirok dömts för misshandel, 1995 och 1999. Påföljden blev villkorlig dom samt samhällstjänst och böter, något han själv gick ut med i december förra året. I en intervju med Bonniertidningen Expressen beskriver han sig själv som “kulturell muslim”, men att han inte utövar religionen.

Idag är han ledamot i riksdagen sedan 2022. Han är även utbildningspolitisk talesman för Centerpartiet.

Centerpartisten är en flitig twittrare och 2015 lade han ut ett inlägg om författarinnan och skribenten Julia Caesar, där Demirok menar att han “inte skäms för att hata henne”.

 


Barbro Jöberger har tidigare arbetat på Dagens Nyheter, men skriver idag böcker och texter under namnet Julia Ceasar och har bland annat skrivit boken Världsmästarna: När Sverige blev mångkulturellt.

Under sommaren 2021 lade han också ut ett inlägg som fick mycket uppmärksamhet. Han skrev att han var “riktigt trött på vita, äldre män” som “slänger ur sig rena osanningar”.

Vet ni vad jag är riktigt j.vla trött på? Äldre, privilegierade och, dare I say it, vita män. De slänger ur sig påståenden, gissningar och rena osanningar som de hävdar är fakta, sen blir de kränkt när man ifrågasätter eller rent av motbevisar deras ‘perfekta’ tes“, skrev han i inlägget.

Inlägget raderades kort därefter av Demirok eftersom han fick mottaga mycket hat i samband med det, något som Dagens Samhälle rapporterade om vid tillfället.

Ett formellt beslut kommer att fattas vid en extrainsatt partistämma den 2 februari.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!