Tilltagande kaos hos polisen i Dalarna

publicerad 2 mars 2019

Våldtäktsutredningar som inte hinns med. Häktet i Falun är fullbelagt sedan veckor tillbaka. Arresterna i Mora och Borlänge räcker snart inte till. Polisen i Dalarna är hårt pressad, och poliser larmar nu om ett närmast kaotiskt tillstånd i länet. Resurserna räcker inte alls till.

NB Nyhetsbyrån har talat med flera poliser i Dalarna som beskriver en mycket pressad situation för polisen i länet. Resurserna räcker inte till, och det händer att polispatruller inte kan skickas till trängande uppdrag på grund av resursbrist. Vid ett allvarligt brott riktat mot en familj på Sollerön då en aggressiv man trängde sig in deras bostad och hotade familjen dröjde det cirka fyrtio minuter innan polisen kom på plats. Detta trots att polisstationen i Mora bara ligger drygt tio minuter bort.

Häktet i Falun är fullbelagt sedan flera veckor tillbaka, med bara sporadiska och enstaka vakanser bland häktesplatserna. Detta innebär att personer som behöver häktas placeras i arrest på polisstationerna i Mora och Borlänge. Detta skapar ett merarbete för polisen, samtidigt som det är konstant trångt i arrestlokalerna.

Polisen i Dalarna pressas även av flera grova brottsutredningar. Våldtäktsfall läggs nu ut på lokalpolisområderna att utreda, då man från centralt håll i Falun inte kan avdela nödvändiga resurser. Detta kan medföra att utredningarna blir bristfälliga på grund av orutin.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.