Tidigare gängmedlemmen: ”Blivit trendigt att mörda”

Ökade otryggheten

publicerad 16 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Mördare har hög status i den undre världen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En före detta gängkriminell från Stockholm vittnar om att det blivit ”trendigt att mörda” och att mördare beundras, lättare kan göra affärer och dessutom får ”respekt på gatan”.

– Det har blivit trendigt att mörda. Man har respekt på gatan om man är mördare och det är många som vill komma och göra affärer med dig. Förut var det om du hade en fet bil, fet tjej eller guld, men nu är det typ mördare de vill bli, berättar han för SVT.

Mannen som kallar sig själv för K har själv en bakgrund som gängkriminell i Stockholmsområdet och varnar för att den yngre generationen brottslingar är betydligt mer avtrubbade och våldsamma än sina föregångare och inte drar sig för att mörda människor, om de bedömer att de har skäl till det.

Han berättar också att de kriminella gängen allt oftare rekryterar unga tonårspojkar som sedan används vid grov brottslighet och detta görs eftersom de äldre brottslingarna har ”mer att förlora” och kan räkna med hårdare straff än minderåriga brottslingar.

Redan i tidiga tonåren blev K involverad i droghandel och annan gängkriminell verksamhet, men hävdar att han idag lämnat brottsligheten bakom sig.

I Sverige har antalet skjutningar ökat lavinartat de senaste åren och landet pekas ofta ut som ett europeiskt skräckexempel vad gäller grov gängkriminalitet. Gärningsmännen är ofta baserade i förorter i storstadsregionerna och har påfallande ofta invandrarbakgrund.

Såväl Socialdemokraterna som de borgerliga partierna har under flera år lovat ”hårdare tag” mot gängen – men hittills har resultaten av allt att döma uteblivit, och de kritiserade korta fängelsestraffen leder till att de brottslingar som väl döms snart är ute på gatan igen och kan återgå i kriminalitet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!