Inrikes

Tidigare C-politiker och nämndeman straffas

Den före detta nämndemannen och Centerpolitikern Ebtisam Aldebe döms till villkorlig dom och får dagsböter för grovt bedrägeri. Hon lurade till sig 150 000 kronor. Det är samma lekmannadomare, som 2018 kritiserades för att ha frikänt en kvinnomisshandlare som kom från en “bra familj”, skriver. Expressen.

I samband med sitt uppdrag som nämndeman vid Solna tingsrätt lurade Ebtisam Aldebe till sig mer än 150 000 kronor genom att vid 138 tillfällen hävda, att domaruppdragen innebar inkomstförlust. Dock hade hon vid den aktuella perioden – november 2015 till mars 2018 – inget arbete. Hon uppbar sjukpenning.
Särskilda åklagarkammaren ansåg att Aldebes brott hade “utförts med systematik under en längre tid, omfattat sammantaget större belopp samt att vilseledandet skett genom osanna uppgifter i handlingar som ingivits till tingsrätten”.

När Ebtisam Aldebe under oktober i år ställdes inför rätta hävdade hon, att hon “inte hade koll på någonting” under de åren det gällde samt att hon var oskyldig.

Solna tingsrätt har samlat ihop brottsligheten till ett fall av grovt bedrägeri. Straffvärdet motsvarar tio månaders fängelse men Aldebe är inte tidigare straffad och risken för fortsatt brottslighet bedöms vara liten. Hon får därför villkorlig dom och 120 gånger 50 kronor i dagsböter.

Aldebe skall även betala drygt 150 000 kronor i skadestånd till Solna tingsrätt – alltså motsvarande det belopp hon genom bedrägeriet har kommit över.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!