Thomas Mattsson försökte stoppa avslöjande om sexism på Expressen

publicerad 30 oktober 2017
Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson anklagas av Medievärlden för att ha försökt stoppa en artikel som avslöjade hur arbetsmiljön på tidningen beskrevs som sexistisk.

Medievärlden intervjuade en före detta anställd på Expressen som berättade att hon blivit sexuellt ofredad av en medarbetare. Dessutom vittnade flera andra Expressenanställda i Medievärldens artikel och berättade om en ”osund kultur och utbredd sexism” på tidningen under det tidiga 2000-talet.

Men innan Medievärlden skulle publicera artikeln fick artikelförfattaren Axel Andén ett telefonsamtal från Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som ville stoppa publiceringen av artikeln.


Annonser:


Då säger Thomas Mattsson, bland annat, att detta är en av de största skandalerna i den svenska presshistorien, att Expressen kommer att agera, att Expressen kommer att gå ut både internt och externt och att det kommer att bli en fråga mellan Bonnier och vår nya ägare Alma. Han säger att detta kommer skada både Medievärlden och kvinnan som gjort polisanmälan. Han rekommenderar mig att avpublicera artikeln”, skriver Axén i en annan artikel på Medievärlden.

Jag har under några dagar fått uppleva trycket från en mäktig mediekoncern och det har varit en intressant upplevelse som också säger något om vad den här frågan egentligen handlar om: Det tryck som fått så många journalister att inte våga berätta om vad chefer och kollegor i mediebranschen utsatt dem för, men som nu gör det i samband med #metoo”, avslutar Axén sin artikel.

Medievärlden valde att inte vika sig för Expressenredaktörens påtryckningar och publicerade sin avslöjande artikel i fredags.

Thomas Mattsson har bemött Medievärldens avslöjande i ett blogginlägg där han kallar artikeln för ”slapp branschjournalistik”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.