Thomas Mattsson försökte stoppa avslöjande om sexism på Expressen

publicerad 30 oktober 2017
  Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare

  Expressens chefredaktör Thomas Mattsson anklagas av Medievärlden för att ha försökt stoppa en artikel som avslöjade hur arbetsmiljön på tidningen beskrevs som sexistisk.

  Medievärlden intervjuade en före detta anställd på Expressen som berättade att hon blivit sexuellt ofredad av en medarbetare. Dessutom vittnade flera andra Expressenanställda i Medievärldens artikel och berättade om en "osund kultur och utbredd sexism" på tidningen under det tidiga 2000-talet.

  Men innan Medievärlden skulle publicera artikeln fick artikelförfattaren Axel Andén ett telefonsamtal från Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som ville stoppa publiceringen av artikeln.
  "Då säger Thomas Mattsson, bland annat, att detta är en av de största skandalerna i den svenska presshistorien, att Expressen kommer att agera, att Expressen kommer att gå ut både internt och externt och att det kommer att bli en fråga mellan Bonnier och vår nya ägare Alma. Han säger att detta kommer skada både Medievärlden och kvinnan som gjort polisanmälan. Han rekommenderar mig att avpublicera artikeln", skriver Axén i en annan artikel på Medievärlden.

  "Jag har under några dagar fått uppleva trycket från en mäktig mediekoncern och det har varit en intressant upplevelse som också säger något om vad den här frågan egentligen handlar om: Det tryck som fått så många journalister att inte våga berätta om vad chefer och kollegor i mediebranschen utsatt dem för, men som nu gör det i samband med #metoo", avslutar Axén sin artikel.

  Medievärlden valde att inte vika sig för Expressenredaktörens påtryckningar och publicerade sin avslöjande artikel i fredags.

  Thomas Mattsson har bemött Medievärldens avslöjande i ett blogginlägg där han kallar artikeln för "slapp branschjournalistik".


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!