Tesla stämmer Transportstyrelsen och PostNord

publicerad 27 november 2023
- av Jan Sundstedt
Tesla showroom vid Santana Row, San Jose, USA (arkivbild).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I den nu månadslånga schismen mellan Tesla och IF Metall har en ny utveckling inletts där Tesla idag valt att stämma både Transportstyrelsen och PostNord.

Konflikten har sin grund i att Tesla inte vill teckna kollektivavtal för sina anställda med fackförbundet IF Metall, en policy som Tesla tillämpar globalt.

Tvisten i Sverige har från IF Metalls sida gjort att man sedan den 27 oktober inlett strejker på Teslas svenska serviceställen och verkstäder. Något som lett till stora störningar i elbilsjättens svenska verksamhet. Andra fackförbund har inlett sympatiåtgärder till stöd för IF Metall.

Beslutet att stämma Transportstyrelsen grundar sig på att Tesla nu inte får tillgång till registreringsskyltar för sina nya bilar. Man menar att agerandet utgör en “diskriminerande attack” mot företaget utan laga grund.

“Systemhotande”

I stämningsansökan yrkar Tesla på att Transportstyrelsen förpliktar sig att leverera registreringsskyltar för de fordon som företaget äger och som har tilldelats registreringsnummer.

Tesla har även valt att vidta rättsliga åtgärder mot PostNord som ett svar på den blockad som postoperatören genomfört till stöd för IF Metall. PostNords blockad har bland annat påverkat Teslas förmåga att motta och distribuera sina produkter i Sverige.

”Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande hos Postnord”, skriver Tesla i stämningsansökan, rapporterar DI.

Den månadslånga konflikten mellan parterna har hamnat i ett dödläge där ingen av parterna verkar vilja ge med sig och en lösning tycks alltjämt avlägsen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!