Terroristmisstänkta invandrare får fängelse i Danmark

Invandrarvåldet

publicerad 9 juli 2020
- av Per Nordin
Männen körde från över Öresundsbron för att spränga skattestyrelsens lokal.

Två män med svenska medborgarskap och invandrarbakgrund har dömts för sprängningen mot den danska skattestyrelsens lokaler till fyra respektive fem års fängelse. Trots att båda gärningsmännen har utländsk bakgrund har de konsekvent benämnts som svenskar i gammelmedia.

Bombdådet mot danska skattestyrelsen i augusti förra året fick stor uppmärksamhet i Danmark och ledde till att strikta gränskontroller infördes mot Sverige. Kontorets fasad och intilliggande byggnader fick omfattande skador och beskrevs som en terrorhandling av dansk åklagare.

De båda männen, 23 och 24 år och bosatta i Skåne döms dock inte till sju års fängelse fängelse för terrorbrott som åklagaren hade yrkat på utan fyra och fem års fängelse. De utvisas också livstid från Danmark.


Annonser:


– Den viktigaste frågan var om rätten ansåg att det fanns bevis för att de placerade ut sprängladdningen och rätten menar att bevisen räckte mot båda två, säger åklagaren Andreas Christensen till SR.

Den äldre invandrarens advokat var också nöjd med domen eftersom hans klient inte dömdes för den allvarligaste formen av sprängdåd eller terrorbrott.
Åklagaren hade mycket god bevisning i form av filmer från övervakningskameror och inspelade telefonsamtal. De båda åtalade männen har ändå hela tiden förnekat all inblandning i sprängningarna.

Det är oklart om fler gärningsmän var inblandade i dådet, men de som nu har dömts har två veckor på sig att överklaga domen. I svensk massmedia har gärningsmännen konsekvent beskrivits som svenskar, några bilder har heller inte publicerats på männen trots att dom nu har fallit. Dansk media har dock gått ut med de båda männens identiteter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.