Inrikes

Terroristmisstänkta invandrare får fängelse i Danmark

Männen körde från över Öresundsbron för att spränga skattestyrelsens lokal.

Två män med svenska medborgarskap och invandrarbakgrund har dömts för sprängningen mot den danska skattestyrelsens lokaler till fyra respektive fem års fängelse. Trots att båda gärningsmännen har utländsk bakgrund har de konsekvent benämnts som svenskar i gammelmedia.

Bombdådet mot danska skattestyrelsen i augusti förra året fick stor uppmärksamhet i Danmark och ledde till att strikta gränskontroller infördes mot Sverige. Kontorets fasad och intilliggande byggnader fick omfattande skador och beskrevs som en terrorhandling av dansk åklagare.
De båda männen, 23 och 24 år och bosatta i Skåne döms dock inte till sju års fängelse fängelse för terrorbrott som åklagaren hade yrkat på utan fyra och fem års fängelse. De utvisas också livstid från Danmark.

– Den viktigaste frågan var om rätten ansåg att det fanns bevis för att de placerade ut sprängladdningen och rätten menar att bevisen räckte mot båda två, säger åklagaren Andreas Christensen till SR.

Den äldre invandrarens advokat var också nöjd med domen eftersom hans klient inte dömdes för den allvarligaste formen av sprängdåd eller terrorbrott.
Åklagaren hade mycket god bevisning i form av filmer från övervakningskameror och inspelade telefonsamtal. De båda åtalade männen har ändå hela tiden förnekat all inblandning i sprängningarna.

Det är oklart om fler gärningsmän var inblandade i dådet, men de som nu har dömts har två veckor på sig att överklaga domen. I svensk massmedia har gärningsmännen konsekvent beskrivits som svenskar, några bilder har heller inte publicerats på männen trots att dom nu har fallit. Dansk media har dock gått ut med de båda männens identiteter.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!