Tårtade Åkesson – nu döms hon till fängelse

publicerad 1 april 2014

Det blir två månaders fängelse för Irene Matkowitzc, 60, för att hon tryckte upp en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Det var i samband med att Åkesson signerade sin bok ”Satis Polito” på Nytorget i Stockholm ifjol som Irene Matkowitzc klev fram och tårtade SD-ledaren.

Hon har motiverat sin handling med att SD är ett ”neofascistiskt parti”.

– Jag hade kraften, jag hade förmågan, jag hade känslan, jag hade allt för att kunna utföra den här handlingen för att visa mitt förakt. Därför gjorde jag detta, sade hon i sitt vittnesmål enligt tidningen Expressen.

På tisdagsförmiddagen föll domen: två månaders fängelse samt ett skadestånd på 5 000 kronor som hon ska betala till Jimmie Åkesson.

Fängelsestraffet motiveras med att Irene Matkowitzc sedan tidigare är dömd för andra brott.

– Om målet hade rört endast ett ofredande hade påföljden blivit ett bötesstraff men det straff som nu döms ut är ett straff för samtliga brott som var uppe vid rättegången, säger rättens ordförande Lena Egelin i ett pressmeddelande.

 

Läs även:
Ungdomsorganisation tårtade tårtkvinnan
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.