Riksdagsvalet 2018

Taktikröster räddade Miljöpartiet från att åka ur riksdagen

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin under valturnén.

Miljöpartiet fick bara 4,4 procent i riksdagsvalet. Nu visar det sig att en fjärdedel av partiets röster var stödröster. Utan dessa hade partiet hamnat under fyraprocentsspärren och åkt ur riksdagen.

Miljöpartiet var bara 0,41 procentenheter från att åka ur riksdagen i valet i september. Man blev minsta riksdagsparti och tappade nio mandat i riksdagen.
Nu visar en undersökning från Novus att partiet inte hade klarat fyraprocentsspärren utan taktikröster. Var fjärdedel av partiets röster var stödröster, i huvudsak från vänsterpartister och socialdemokrater.

– Det mest uppseendeväckande är kanske att Miljöpartiet inte hade klarat fyraprocentsspärren om de inte hade fått taktikröster, framförallt från de andra rödgröna partierna, säger Torbjörn Sjöström, som är chef för Novus, till Ekot.

Till skillnad från tidigare val hade Kristdemokraterna, som fick 6,3 procent i valet, klarat fyraprocentsspärren även utan några stödröster på partiet från Alliansväljare.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!