Taktikröster räddade Miljöpartiet från att åka ur riksdagen

publicerad 21 september 2018
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin under valturnén.

Miljöpartiet fick bara 4,4 procent i riksdagsvalet. Nu visar det sig att en fjärdedel av partiets röster var stödröster. Utan dessa hade partiet hamnat under fyraprocentsspärren och åkt ur riksdagen.

Miljöpartiet var bara 0,41 procentenheter från att åka ur riksdagen i valet i september. Man blev minsta riksdagsparti och tappade nio mandat i riksdagen.

Nu visar en undersökning från Novus att partiet inte hade klarat fyraprocentsspärren utan taktikröster. Var fjärdedel av partiets röster var stödröster, i huvudsak från vänsterpartister och socialdemokrater.

– Det mest uppseendeväckande är kanske att Miljöpartiet inte hade klarat fyraprocentsspärren om de inte hade fått taktikröster, framförallt från de andra rödgröna partierna, säger Torbjörn Sjöström, som är chef för Novus, till Ekot.

Till skillnad från tidigare val hade Kristdemokraterna, som fick 6,3 procent i valet, klarat fyraprocentsspärren även utan några stödröster på partiet från Alliansväljare.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.