SVT:s instruktion: Ändra polisens information i nyhetsrapporteringen

I ett internt dokument avslöjas hur SVT-ledningen instruerar sin journalistkår. I dokumentet framgår bland annat att alla som sätter sin fot i Sverige ska betecknas som svenskar såvida de inte kan ses som offer och att man ska ändra polisens information i nyhetsrapporteringen.

publicerad 19 december 2015
Sveriges Televisions VD Hanna Stjärne, högst ansvarig för utvecklingen inom SVT

Det interna dokumentet går att hitta på SVT:s server och är författat av Eva Landahl, programchef Samhällsprogrammen, Arash Mokhtari, reporter och programledare, Linda Larsson Kakuli, researcher och Anna Olsdotter Arnmar, reporter och har skickats ut av Anna Lagercrantz som är chef för divisionen för nyheter.

I dokumentet framgår bland annat att alla invandrare så fort de anlänt till Sverige varken ska kallas för invandrare eller ens ”svensk medborgare”, om man erhållit ett sådant, utan för ”svensk”. Inte ens när det gäller invandrade terrorister ska man antyda något om bakgrunden utan beteckna personerna som ”svensk som haft samröre med våldsbejakande/militanta islamister”.

Hudfärg går det bra att nämna om de aktuella personerna har ”vit, ljushyad, rödlätt, öst asiatiskt utseende..” men ”var medveten om att begreppen svart och mörkhyad kan väcka kritik”.

I instruktionen framgår att man inte längre heller ska använda polisens information om den inte först skrivs om med ett ”annat språkbruk”.

Inte heller beteckningen ”färgad/afrikanskt ursprung/av en annan hudfärg” ska användas längre enligt de nya instruktionerna.

 

Dokumentet finns att läsa i sin helhet här.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.