SVT visar Zelenskyjs serie och långfilm

publicerad 30 mars 2022
- av Sofie Persson

Sveriges Television har köpt rättigheterna till den ukrainska serien Folkets tjänare där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj spelar huvudrollen.

Det var ju det här som faktiskt ledde fram till att han blev president, säger Eva Beckman på SVT.

2015 släpptes den ukrainska serien Folkets tjänare där Ukrainas nuvarande president Volodymyr Zelenskyj spelar huvudrollen. Serien handlar i korthet om en historielärare som av en slump blir en oligarkibekämpande president.

Nu har skattefinansierande SVT köpt rättigheterna till serien och den efterkommande långfilmen.

Många av oss som följer kriget i Ukraina nu är intresserade av Zelenskyj och det här är en ju viktig pusselbit i hans historia. Det var ju det här som faktiskt ledde fram till att han blev president, säger Eva Beckman, programdirektör på Sveriges Television.

Folkets tjänare blev väldigt uppmärksammad i Ukraina eftersom den i princip blev verklighet för Zelenskyj som 2019 kom att väljas till president. I samband med kriget har serien fått ny popularitet världen över. Dock är SVT noga med att poängtera att innehållet kommer att kontextualiseras, eftersom det är lätt att råka förknippa innehållet med verkligheten.

Vi kommer berätta om Folkets tjänare och varför den kom till. Eftersom man har sett Zelenskyj i alla nyheter i en annan situation den senaste månaden så känns det viktigt att ge publiken hjälp att förstå att det är en fiktiv serie, säger Beckman.

Långfilmen kommer att visas i samband med Hela Sverige Skramlar-galan den 2 april, där man ska samla in pengar till Ukraina. När serien ska visas har man ännu inte bestämt.

 

Folkets tjänare är en ukrainsk tv-serie om en historielärare med namnet Vasyl Holoborodko, som av en slump blir oligarkbekämpande ukrainsk president. Serien startade 2015 och visades på den ukrainska tv-kanalen 1+1 som styrs av oligarken Ihor Kolomojskyj. Serien sändes mellan 2015-2019. 2016 kom det även en långfilm.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!