SVT kallar populära Swebbtv för ”vit makt-kanal”

publicerad 1 november 2019
- av Markus Andersson
Swebbtv:s programledare Mikael Willgert intervjuar Scanias före detta vd Leif Östling.

I ett hastigt mediedrev kallar SVT nu den populära oberoende tevekanalen Swebbtv för en ”vit makt-kanal” och refererar till den vänsterextrema stiftelsen Expo. Upprinnelsen är kanalens intervju med Scanias före detta vd Leif Östling som bland annat uttalade sig kritiskt om Sveriges migrationspolitik.

Den oberoende tevekanalen Swebbtv har blivit känd för att låta kunniga personer få komma till tals i samhällsfrågor som bland annat berör miljö, klimat, ekonomi, invandring och social utveckling.

Swebbtv konkurrerar med skattefinansierade SVT helt på ideell basis med donationer ifrån tittarna, men programmen har trots de små ekonomiska resurserna blivit omåttligt populära. Programmen publiceras främst via Youtube och har tiotusentals tittare.

Bland kändare profiler som medverkat i programmen återfinns industrimannen och miljardären Karl Hedin, etnologiprofessorn Karl-Olov Arnstberg och näringslivsveteranen Lars Bern som också är krönikör på Nya Dagbladet. I det senaste programmet intervjuas också Scanias före detta vd Leif Östling. I programmet som setts av närmare 90 000 svenskar intervjuas Östling om oordningen inom det offentliga och industrins framväxt i Sverige där Östling med sina två decennier inom Scania har mycket erfarenhet.

Östling berättar bland annat hur det varit svårt för det svenska samhället att hantera den stora våg av migranter som kommit de senaste åren och sin egen erfarenhet av hur svårt det varit att på kort tid integrera människor ifrån tredje världen i modern svensk industri.

Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, det har vi gjort. Det man ska komma ihåg är att vi tagit in folk från mellanöstern och Afrika och de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär 100 år sedan. Det är deras känsla och uppfattning om hur ett samhälle är.

I den en timme långa intervjun nämner Östling även de ökade gängkrigen och vikten av att finna reella lösningar så snart som möjligt för att Sverige inte ska hamna i en okontrollerad situation där man måste sätta in militären i det som benämns som utsatta områden för att säkra ordningen.

Uttalandena fick bland annat socialdemokraten Boel Godner, som är Södertälje kommuns representant i Södertälje science park där Östling är ordförande, att gå i taket.

Efter att programmet sändes i lördags inledde flera medier ett drev mot Swebbtv och Östling där Swebbtv framställs som en ”vit makt-kanal”. SVT låter bland annat den vänsterextrema stiftelsen Expo uttala sig om Swebbtv.

Drevet där SVT och Länstidningen i Södertälje stått i spetsen tvingade under gårdagen bort Östling ifrån sin plats som ordförande i Södertälje science park.

I en kommentar till SVT säger Leif Östling att han står fast vid sina uttalanden.

Swebbtv leds av programledaren Mikael Willgert.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.