SVT-journalisten Fredrik Önnevall döms för människosmuggling i Högsta domstolen

publicerad 20 december 2018

Högsta domstolen dömer SVT-journalisten Fredrik Önnevall till villkorligt fängelse och dagsböter för människosmuggling.

Det var i SVT-programmet Fosterland, som sändes i början av 2015, som en syrisk 15-åring frågar programledaren Fredrik Önnevall om denne skulle kunna ta med sig honom från Grekland till Sverige.

Fredrik Önnevall, en fotograf och en tolk gick med på att föra in pojken till Sverige, vilket man också lyckades göra. Men deras agerande, som de menade var av humanitära skäl för att hjälpa 15-åringen, utgjorde människosmuggling, eftersom 15-åringen varken hade rätt att bo i Sverige eller ansökt om asyl, ansåg såväl Malmö tingsrätt som hovrätten.

Under torsdagen dömdes Önnevall i Högsta domstolen för människosmuggling av den 15-årige syriern. I ett pressmeddelande skriver Högsta domstolen att ”transporten från Grekland till Sverige gick genom flera länder där flyktingen hade kunnat söka asyl”.

Högsta domstolen bedömer dock brottet som av normalgraden och inte som brott av ringa grad. Fredrik Önnevall och hans två kollegor döms till villkorlig dom och dagsböter motsvarande ett straffvärde om en månads fängelse.

SVT skriver på sin hemsida att Fredrik Önnevall får jobba kvar på SVT då han ”agerade utifrån humanitära grunder och inte för egen vinning”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.