SVT illustrerar granskning av hedersvåld med blåögd flicka

publicerad 6 december 2021
- av Redaktionen

Under helgen publicerade skattefinansierade SVT en granskning av hedersvåld mot barn. Trots att det framkommer mellan raderna att det främst är ett importerat problem så väljer SVT att illustrera artikeln med en blåögd flicka.

Omkring 15 procent av ungdomarna som omhändertas av socialtjänsten på grund av familjeförhållanden är utsatta för hedersvåld. Hedersvåldet mot flickorna börjar ofta redan i förskoleåldern. Oftast är det pappan som använder våld, men en fjärdedel av barnen berättar att mamman också slår.

De senaste åren har man gjort flera lagskärpningar mot äktenskapstvång, barnäktenskap och könsstympning samt även straffskärpning för brott med hedersmotiv.


Annonser:


Det är ett massivt tryck från familjen, släkten och syskonen som gör att de tar tillbaka, förminskar och bagatelliserar våldet, säger Devin Rexvid, forskare vid Stockholms universitet, som undersöker socialtjänstens insatser i hedersärenden.

Brott som äktenskapstvång, barnäktenskap och könsstympning är främst importerade till Sverige från tredje världen – trots detta väljer SVT att illustrera artikeln i fråga med en blåögd flicka.

Foto: faksimil/SvT

I domarna gällande hedersförtryck kan man bland annat läsa följande: ”Barnen tvingades att ha slöja, fick inte ha fritidsaktiviteter eller vänner” … ”flicka, 16 år, i Malmö har hört sin mamma prata i telefon med släkten om att gifta bort henne” … ”en mamma i Skellefteå misshandlar sin dotter för att försöka förmå den 18-åriga flickan att gifta sig med en man som hon inte vill gifta sig med” samt ”en 18-årig flicka i Karlstad blir utfryst hemma av sin pappa som inte pratat med henne sedan hon två månader tidigare tog av sig slöjan” med mera.

I domarna framgår även att många av flickorna utsatts för våld och dödshot.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.