SVT backar efter oklar beteckning om ”högerextremt” parti

publicerad 23 maj 2019
- av Markus Andersson
Tidigare lydde rubriken "Högerextremister valtalar i Sundsvall".

Efter att Nya Dagbladet granskat SVT:s uppdrag om opartiskhet i rapporteringen kring politiska partier tvingas man att backa. I höstas betecknades partiet Alternativ för Sverige som ”högerextrema” – en beteckning som kan inte kunde motiveras av SVT Västernorrlands ansvarige utgivare. NyD:s granskning ledde fram till att SVT fick ändra i publicerade artiklar.

Skattefinansierade Sveriges Television publicerade i samband med höstens val två artiklar med rubrikerna “Högerextremister valtalar i Sundsvall” och “Motdemonstranterna: ”Inga nazister på våra gator” i samband med partiet Alternativ för Sveriges torgmöten i Sundsvall. Även i den senare artikeln betecknas partiet som ”högerextremister” utan någon förklaring.

Efter publiceringarna inledde Nya Dagbladets reporter en granskning av hur dessa rimmade med den skattefinansierade kanalens uppdrag om opartiskhet och saklighet vilket man noga understryker att man arbetar för.

När vi sökte Carola Isaksson, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Västernorrland, kunde hon inte förklara eller motivera den godtyckliga beteckningen av partiet och medgav samtidigt att redaktionen egentligen inte visste mycket om partiet.

Isaksson och SVT Västernorrlands redaktion undvek in i det längsta att svara på våra mejl och samtal. Efter NyD:s publicering backade dock SVT och tog bort beteckningen ”högerextremister” i artikeln ”Högerextremister valtalar i Sundsvall”. Längst ned i artikeln skriver man:

Texten har förtydligats. Vi har tagit bort ordet högerextremt eftersom det är en otydlig definition av ett parti. Vi har istället lagt till en faktaruta vilken politik Alternativ för Sverige driver.

NyD:s reporter Per Nordin som arbetat med granskningen kommenterar:

– Det här är ett återkommande tema i SVT:s publicistiska verksamhet. Godtyckligheten och agendajournalistiken har blivit rättfram. Gamla journalistiska principer om opartiskhet läggs åt sidan av den nya generationens mer aktivistiskt lagda medarbetarna hos public service. Det är en oroväckande trend.

Dock är det tydligt att man fortfarande har mycket kvar när det gäller att leva upp till sitt uppdrag om opartiskhet och saklighet. I flera av SVT:s och SR:s senare publiceringar har man fortsatt att använda den politiska beteckningen. Senast den 21 maj publicerade Sveriges Radio en artikel om Alternativ för Sveriges möte i Karlshamn där partiet betecknas som ”högerextremt” och refererar till den vänsterextrema stiftelsen Expo som placerar partiet i ”vikt makt-miljön” utan någon förklaring eller referenser.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.