Sverigedemokraterna bekräftas som största parti i nya opinionsmätningar

publicerad 20 december 2019
SD Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna håller sig opinionsmässigt i toppen och är nu största parti i även den väljarbarometer SVT/Novus har gjort. Partiet får 24 procents stöd i mätningen medan Socialdemokraterna tappar till 23,7 procent.

SD fortsätter att vinna stöd och når nu sin högsta notering någonsin med 24 procent enligt SVT/Novus senaste undersökning. Skillnaden mellan S och SD är endast 0,3 procentenheter och ligger inom felmarginalen.

Sverigedemokraterna är det enda parti som inte haft makten, direkt eller indirekt, och uppfattas därför av många som enda oppositionsalternativet, säger Torbjörn Sjöström, VD på Novus.

Socialdemokraterna backar kraftigt med 2,3 procentenheter men ligger ändå över bottennoteringen från januari 2012, strax före Håkan Juholts avgång.

Såväl uppgången för SD som nedgången för S är statistiskt säkerställda och bekräftar en mätning i november av Sentio där SD med god marginal var största parti.

Två händelser präglade undersökningsperioden i november och december: den första var statsminister Stefan Löfvens (S) kritiserade intervju i SVT Agenda, medan den andra rörde hotet om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Socialdemokraterna tappar främst väljare till dem som säger att de inte skulle rösta om det vore val i dag, men väljare går även till SD och till M.

Sverigedemokraterna tar främst väljare från Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Vänsterpartiet ökar med 0,6 procentenheter och landar idag på 9,9 procent.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.