Inrikes

Sverigedemokraterna bekräftas som största parti i nya opinionsmätningar

Sverigedemokraterna håller sig opinionsmässigt i toppen och är nu största parti i även den väljarbarometer SVT/Novus har gjort. Partiet får 24 procents stöd i mätningen medan Socialdemokraterna tappar till 23,7 procent.

SD fortsätter att vinna stöd och når nu sin högsta notering någonsin med 24 procent enligt SVT/Novus senaste undersökning. Skillnaden mellan S och SD är endast 0,3 procentenheter och ligger inom felmarginalen.
Sverigedemokraterna är det enda parti som inte haft makten, direkt eller indirekt, och uppfattas därför av många som enda oppositionsalternativet, säger Torbjörn Sjöström, VD på Novus.

Socialdemokraterna backar kraftigt med 2,3 procentenheter men ligger ändå över bottennoteringen från januari 2012, strax före Håkan Juholts avgång.

Såväl uppgången för SD som nedgången för S är statistiskt säkerställda och bekräftar en mätning i november av Sentio där SD med god marginal var största parti.

Två händelser präglade undersökningsperioden i november och december: den första var statsminister Stefan Löfvens (S) kritiserade intervju i SVT Agenda, medan den andra rörde hotet om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Socialdemokraterna tappar främst väljare till dem som säger att de inte skulle rösta om det vore val i dag, men väljare går även till SD och till M.

Sverigedemokraterna tar främst väljare från Moderaterna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna. Vänsterpartiet ökar med 0,6 procentenheter och landar idag på 9,9 procent.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!