Sverige utlämnar man på Erdogan-lista

publicerad 11 augusti 2022
- av Isac Boman
Statsminister Magdalena Andersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Ett krav för att Turkiet ska godkänna den svenska Nato-ansökan är att Sverige utlämnar ett antal personer som den turkiska regimen påstår ha kopplingar till olika brotts- och terroristorganisationer. Nu står det klart att Magdalena Anderssons regering går med på kraven och utlämnar en av personerna på listan.

Mannen som ska utlämnas är i 35-årsåldern och har i Turkiets högsta domstol 2013 och 2016 dömts för flera fall av missbruk av bank- och kreditkort – sammanlagt till 14 års fängelse.

Han har suttit frihetsberövad i Sverige i väntan på en eventuell utlämning sedan slutet av förra året enligt SVT och förnekar själv att han begått några brott. Istället menar han att han dömdes för att han konverterat från islam till kristendom, vägrat göra militärtjänstgöring och att han har kurdiskt påbrå.

Den 25 juli beslutade dock Högsta domstolen att det inte fanns några hinder för att lämna över mannen till Turkiet och att ingenting tyder på att han kommer att utsättas för förföljelser. Den svenska regeringen går på samma linje och har nu beslutat att utlämningen ska verkställas.

Detta är det första dokumenterade tillfället som en person på Turkiets kravlista utlämnas. Nya Dagbladet har tidigare skrivit om de turkiska kraven för att godkänna ett svenskt Nato-medlemskap och hur man kräver att minst 21 personer som påstås vara kopplade till kurdiska PKK och andra av Turkiet terrorklassade organisationer lämnas över till turkiska myndighet.

Vidare måste Sverige enligt Turkiet ta avstånd från alla former av kurdisk terrorism och avbryta det vapenembargo som infördes mot landet 2019.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.