Försvaret

Sverige står utan artilleripjäser

Sedan årsskiftet står Sverige helt utan artilleri. Trots av vi förfogar över två artilleribataljoner kan vi inte ställa upp en endaste artilleripjäs, rapporterar Officerstidningen.

Artillerisystemet Archer. Foto: Kim Svensson/Försvarsmakten
Artillerisystemet Archer. Foto: Kim Svensson/Försvarsmakten

Det var vid jul ifjol som Försvarsmakten tvingades lämna över de sista två artilleripjäserna, två haubitsar. Sedan dess har Sveriges försvar saknat artilleripjäser att ställa upp.
Om Sverige skulle hamna i krig är bataljonens huvuduppgift att understödja markstriden med hjälp av indirekt eld, skriver SvD.se. Det blir då den nya artilleripjäsen Archer som kommer att användas.

De gamla artilleripjäserna är nu inne på ombyggnation. De skulle ha varit klara och levererats från BAE Systems i Bofors redan 2011, men de har inte kommit än.

– Vi har levt utan artilleripjäser, som kan fylla en hel bataljon, i två och ett halvt år. Man har haft en alldeles för optimistisk tidsplan från industrin, säger Anders Callert, chef för artilleriregementet A 9 i Boden, till Expressen.

Men enligt Jan Nee på Försvarets materielverk (FMV) beror det på krockande företagskulturer.

– Förseningarna beror inte på tekniska problem utan  på kulturkrockar efter att Bofors köptes upp av brittiska BAE Systems 2005, säger han till Officerstidningen.

Det är först i höst som det blir aktuellt med nya artilleripjäser åt Sveriges försvar.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!