Sverige ska delta i Natoövning

Sverige har fått klartecken till att bidra med trupp till snabbinsatsstyrkan Nato Response Force (NRF) när militäralliansen genomför en övning i November. Det bekräftar Nato på sin hemsida.

publicerad 19 oktober 2013
Försvarsmakten, med överbefälhavare Sverker Göranson i spetsen, knyter allt starkare band till Nato.

Det är första gången Sverige kommer att delta i en Natoövning. Anders Fogh Rasmussen, generalsekreterare för den kontroversiella militäralliansen, gläds över att Sverige blir en del av Natos insatsstyrka.

– Jag välkomnar Sveriges deltagande, tillsammans med Finland och Ukraina. Våran relation är redan stark, och detta kommer att göra den ännu starkare, säger han till nato.int och beskriver NRF som Natos ”spjutspets”.

I november kommer Sverige att genomföra övningen ”Steadfast Jazz” tillsammans med Finland och Ukraina. Det är den största övningen som snabbinsatsstyrkan genomför på sju år. Den sker mellan den 2 och 9 november i Estland, Lettland, Litauen och Polen.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att man har redovisat för Försvarsdepartementet vilka förband myndigheten anser är lämpliga att anmäla till Natos Response Forces Pool (RFP).

Försvarsmaktens årsvisa förslag om anmälan till Nato RFP ser ut enligt följande:
2014: En JAS 39 enhet, ett minröjningsfartyg typ Koster
2015: En JAS 39 enhet, ett amfibiekompani
2016: En JAS 39 enhet, en motoriserad skyttebataljon.

Sverige har tidigare berömts av bland annat den franska Natogeneralen Jean-Paul Paloméros.

– Sverige är en väldigt pålitlig partner. Vi vet att Nato kan räkna med Sverige närhelst vi måste hantera en kris, sade Paloméros till TT.

 

 

Läs även:
Skulle jaga fåglar – bombades av Nato
Kvinnor och barn dödades i Natobombning i tätbefolkade områden
Sverige allt närmare inträde i Natostyrka
Försvaret vill utöka NatosamarbetetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.