Sverige sätter nytt rekord i dödsskjutningar – redan i september

Ökade otryggheten

publicerad 23 september 2022
- av Redaktionen
Dödsskjutningarna kopplas ofta till kriminella miljöer.

Trots att drygt tre månader av 2022 återstår har Sverige redan drabbats av fler dödsskjutningar än under något tidigare år. Hittills har 48 personer skjutits ihjäl och allt tyder på ännu dystrare siffror innan året är slut.

Under gårdagskvällen sköts en man i 20-årsåldern till döds i stadsdelen Gamlegården i Kristianstad. Den skjutne mannen ska enligt polisen ha kopplingar till den gängkriminella världen och hans död innebär att antalet ihjälskjutna i Sverige hittills under 2022 uppgår till 48 personer.

Det tidigare rekordet från 2020, då totalt 47 personer sköts ihjäl, har därmed redan slagits.Eftersom mer än tre månader återstår av 2022 talar allting för att ytterligare ett okänt antal dödsskjutningar kommer att drabba Sverige innan årsskiftet.

De allra flesta dödsskjutningar har skett i Stockholmsregionen och Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, bekräftar att det ökande våldet har försatt polisen i en besvärlig situation.

– Rent operativt får vi ägna oss betydligt mer åt det här och det tar givetvis resurser från annat.

– Det verkar som det kommer att slå rekord i år. Det innebär – om det fortsätter i samma takt – uppemot 60 dödsskjutningar, har rikspolischef Anders Thornberg tidigare konstaterat.

Även antalet skottlossningar i stort kan komma att bli rekordartat. Den 1 september hade polisen dokumenterat 273 bekräftade skjutningar. Om trenden håller i sig förväntas att det innan årets slut kommer att ske fler skjutningar än under rekordåret 2020 då 379 skottlossningar ägde rum.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!