Sverige och Finland kan bli Natomedlemmar rekordsnabbt

Det nya kalla kriget

publicerad 5 maj 2022
- av Sofie Persson
Norges statsminister, Jonas Gahr Støre på besök i Stockholm tillsammans med statsminister Magdalena Andersson.

Nato har påbörjat en process för att rekordsnabbt kunna släppa in Sverige och Finland i militäralliansen. Redan två veckor efter att en formell ansökan gjorts kan länderna bli medlemmar. Samtidigt planerar nu Socialdemokraterna för ett möte om medlemskapet redan 15 maj, där man menar att ett beslut kan komma att fattas.

Huruvida Sverige och Finland kommer att bli medlemmar i USA-ledda Nato är flitigt diskuterat. Sverige har haft en 200-årig neutralitet och trots riskerna med ett medlemskap i militäralliansen vill nästan inget parti ha en folkomröstning. Endast Vänsterpartiet har propsat på att svenska folket ska få en möjlighet att vara med och bestämma sina egna öden.

Nu har Nato inlett en process för att kunna släppa in Sverige och Finland i den USA-ledda militäralliansen på så kort tid som möjligt, berättar diplomatiska källor för norska Schibstedägda VG. Det ska handla om så kort tid som två veckor efter att en ansökan gjorts. Därefter krävs endast minst ett förhandlingsmöte för att klargöra formaliteterna för medlemskapet.


Annonser:


För att kunna bli medlem i Nato krävs bland annat ett godkännande från alla 30 medlemsländer, vilket enligt VG vanligen tar månader.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre bekräftar uppgifterna och menar att man inte vill dra ut på tiden längre än nödvändigt.

Vi för vår del planerar för en kort behandlingstid eftersom ingen tjänar på att den är lång, säger han.

Det har varit oklart när ett beslut angående Nato skall tas i Sverige, även om mycket pekar på ett ja för Magdalena Anderssons regering. Nu har Socialdemokraternas partistyrelse kallats till ett extra insatt möte den 15 maj angående militäralliansen, rapporterar skattefinansierande SVT. Då ska partistyrelsen återrapportera den säkerhetspolitiska dialog som pågår i partiet, något som tidigare var planerat att göras den 24 maj.

Partistyrelsen kan välja att fatta beslut då, säger Tobias Baudin.

I Finland kommer man att ha ett möte den 14 maj och förväntas ge besked om medlemskap samma dag. Den 17 maj har finländske presidenten Sauli Niinistö ett planerat besök till Sverige.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.