Inget parti vill låta svenskarna rösta i ödesfrågan om Nato-medlemskap

Det nya kalla kriget

publicerad 25 april 2022
- av Markus Andersson

Trots att en anslutning till militäralliansen Nato skulle utsätta Sverige för stora risker och bryta en 200-årig svensk neutralitet är inte något av riksdagspartierna intresserat av att tillfråga befolkningen i ödesfrågan kring ett medlemskap. Enligt Miljöpartiet innebär det ”stora risker” att hålla en folkomröstning.

Inget av partierna i riksdagen har för avsikt att kräva en folkomröstning om svensk anslutning till Nato. Inte ens Sverigedemokraterna, som tidigare motsatt sig ett medlemskap, driver linjen:

– Den möjligheten existerar inte längre, säger Aron Emilsson, utrikespolitisk talesman, till DN.


Annonser:


Inte heller Vänsterpartiet driver frågan sedan det ryska angreppet mot Ukraina, enligt den försvarspolitiska talesmannen Hanna Gunnarsson.

Liknande besked ger även Miljöpartiet, enligt den utrikespolitiska talesmannen Maria Ferm då det kan finnas ”risker” med att överhuvudtaget hålla val:

– Det finns stora risker kopplat till det, som desinformationskampanjer och liknande, säger Ferm till DN.

Det sedan tidigare Natovänliga partiet Moderaterna är inte heller för en folkomröstning, enligt den utrikespolitiske talesmannen Hans Wallmark, på grund av att det ”skulle ta för lång tid”. Wallmark och Moderaterna anser istället att Sverige ska ansluta sig tillsammans med Finland.


Tidigare folkomröstningar

Endast vid ett fåtal tillfällen har befolkningen direkt fått rösta och tillämpa direktdemokrati i nationella angelägenheter.

1922 om förbud mot alkoholhaltiga drycker

1955 om övergång från vänster- till högertrafik

1957 om allmän tilläggspension (ATP)

1980 om kärnkraften

1994 om medlemskap i EU

2003 om att införa euro som valutaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.