V: “Sverige bör folkomrösta om Nato”

publicerad 28 april 2022
- av Sofie Persson
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dagostar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverige bör ha en folkomröstning angående medlemskap i Nato, menar Vänsterpartiet och hänvisar till demokratin.

Det här måste ske med mycket bred folklig förankring, säger Partiledaren Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet vill att Sverige genomför en folkomröstning angående medlemskap i Nato. Partiledaren Nooshi Dadgostar menar att det är ett beslut som måste mötas av väljarna, inte enbart av politiker.

Det här måste ske med mycket bred folklig förankring, det är inte bara politikernas söner och döttrar som kan hamna på slagfältet på grund av Nato, utan det är det svenska folket, säger hon till skattefinansierande SR.

Vänsterpartiet är emot ett medlemskap i Nato för Sverige och Dadgostar menar att det är en tradition som hållit vårt land utanför krig. Hon poängterar också att även Nato själva i allmänhet gärna vill se en bred folklig förankring innan ett land går med i Nato.

Det här är en svensk tradition som vi har haft i över 200 år som har hållit oss utanför krig.  Och Nato själva kräver till och med att det ska finnas en stor folklig förankring. Men om svenska folket vill gå med kommer vi självklart respektera det, säger hon och tillägger i TV4 att beslutet är alldeles för viktigt för att “fattas av en liten politisk elit.”

Ett argument mot en folkomröstning är att det skulle kunna öppna upp för påverkanskampanjer från exempelvis Ryssland, men Dadgostar markerar också att den viktigaste kärnfrågan ändå handlar om demokratin.

Detta är ett mycket stort beslut, men vi kan inte avskaffa demokratin för att vi uppfattar att andra länder kan vara där att påverka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!