Kommentar: Sverige krälar i stoftet för Washington

Sverige-Nato-relationen

Svenska folket har helt körts över i frågan om DCA-avtalet genom att hållas borta från insyn och inflytande, och idag bekänner alla riksdagspartier färg genom att visa vem som är deras riktiga husse. För även om Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstar nej har det ingen inverkan på beslutet som redan har tagits bakom lyckta dörrar.

publicerad 18 juni 2024
- av Jenny Piper
USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Det har ekat tomt i mainstream-media vad gäller att i god tid informera befolkningen om utformningen av DCA-avtalet och vilka konsekvenser det kan få för Sverige. Dagen före riksdagsomröstningen om försvarssamarbetsavtalet med USA publicerade SVT Nyheter en artikel där kritik från Hans Blix lyfts fram.

Såväl Blixt som andra kritiker menar att avtalet är otydligt och ger USA för mycket makt på svensk mark då amerikansk militär får tillgång till svenskt vatten och svenskt luftrum, 17 strategiskt viktiga militärbaser, örlogsbaser och luftbaser. Uteblivna skrivningar om kärnvapen i avtalet är också en av punkterna som kritiker lyft och jämfört det svenska avtalet med hur Norge och Danmark har formulerat sig.

Att amerikansk personal inte kommer att lyda under svensk lag är en annan punkt som mött kritik och Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, menar att det är högst osäkert om Sverige kan stoppa sådana här aktiviteter och belyser bristen på en starkare uttrycklig vetorätt.

Hans Blix, tidigare utrikesminister och chef för FN:s vapeninspektörer, säger att det är osäkert vad USA kan komma att begära i framtiden och att man de facto har gett amerikanarna ett carte blanche.

Trots allvarlig kritik slätar försvarsminister Pål Jonson (M) över det hela med att USA inte får för mycket att säga till om utan att det är Sverige själv som bestämmer då allt ”ska ske med svenskt samtycke” eftersom ”Sverige är ett suveränt land och avgör själv” samt att ”avtalet bidrager till stabilitet och säkerhet samt minskar risken för ett väpnat angrepp”.

Att Sverige aldrig var i farozonen för ett väpnat angrepp innan Sverige övergav sin neutrala status och gick med i Nato samt framförallt började stödja Ukraina med vapen och pengar i ett proxykrig som dirigeras från USA var dock inget som nämndes – inte heller det faktum att Sverige genom sin vasallstatus redan krälar i stoftet för Washington och därigenom inte är en suverän nation som avgör själv så att det så kallade ”svenska samtycket” bara är obetydliga ord på ett papper.

Svenska folket har helt körts över i den här frågan genom att hållas borta från insyn och idag bekänner alla riksdagspartier färg genom att visa vem som är deras riktiga husse, för även om Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstar nej har det ingen inverkan på beslutet som redan är taget bakom lyckta dörrar.

Igår kl 14.00 hölls en manifestation mot DCA-avtalet på Gustav Adolfs Torg i Stockholm. En sista chans för medborgarna att vädra sitt missnöje – bortsett från parentesen att majoriteten av befolkningen inte har en aning om vad DCA-avtalet är och vilken inverkan det kommer få för deras nära och kära – det har etablissemanget sett till.

#nejtilldca

 

Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!