Svenska tomater uteblir i vinter

Energikrisen

publicerad 6 september 2022
- av Sofie Persson

Under vintern kommer det att bli brist på tomater på grund av de ökade elpriserna. Svenska tomater kommer man troligen inte att kunna hitta alls i butik eftersom de två största tomatodlingarna i Sverige kommer att tvingas läggas ner under vintern.

Under vintern kan det bli svårt att få tag på tomater detta år och de som finns kommer att bli dyra. Svenska tomater lär vi dock inte kunna inhandla alls eftersom två av Sveriges största tomatodlare nu tvingas lägga ner odlingarna under vintern. Anledningen är de skenade elpriserna.

Vår elräkning landade förut på minst en miljon kronor i månaden. Med dessa priser som råder nu kan vi landa på fem-sex miljoner i månaden, säger Mindaugas Krasaukas, platschef på Nordic Greens i Trelleborg till Schibstedtidningen SvD.

Vid Elleholms tomatodling i Mörrum, Sveriges näst största tomatodling, investerade man förra året hela 7,5 miljoner kronor till belysning för att kunna odla året runt i en del av anläggningen. Detta blev dock en flopp och redan i december var man tvungna att släcka hälften av de nya lamporna på grund av elpriserna.

När vi satte igång belysningen i oktober så började elpriserna skena, säger ägaren Thomas Lilja.

Även i andra länder kommer tomatodlingar att ligga nere. I Finland har en av landets största tomatodlare,Sven Sigg Ab, beslutat sig för att lägga ner produktionen i vinter. Även odlingar i Nederländerna kommer att ligga i träda. Mindaugas Krasaukas tror att produktionen i Spanien och Marocko inte kommer att kunna täcka upp för förlusten vid andra odlingar.

Tomaterna kommer att bli mycket dyrare i vinter och det kan hända att det inte kommer att gå att hitta tomater alls i butikerna, helt enkelt, säger Krasaukas.

De skenande elpriserna tillsammans med höga bränslekostnader och ökade priser på bland annat gödsel kommer troligen att slå hårt mot den svenska odlingen överlag, tror Bertil Trulsson, ordförande för Sydgrönt, Sveriges största ekonomiska förening för försäljning av frukt och grönt.

Jag är rädd för att vi får ett jättetufft år nästa år med mycket höga priser för de varor som blir sådda och satta. Det blir brist på allting, säger han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!