Kommentar: Svenska politiker vill inte ha fred i Ukraina

Kriget i Ukraina

När Vänsterpartiets EU-kandidat under en debatt föreslog att fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina skulle kunna vara ett alternativ tog det hus i helvete och yttrandet fördömdes av andra partiets företrädare som ”extremt allvarligt” och ”oacceptabelt”. Att svenskarna vill se dessa krigshetsare och ryggradslösa vasaller agera som folkets förlängda arm i såväl Bryssel som riksdagen är direkt obegripligt.

publicerad 9 maj 2024
- av Jenny Piper
Partiernas EU-kandidater under debatten i Kulturhuset.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Om någon är tveksam till hur svenska politiker ser på fredsförhandlingar i Ukraina framför fortsatt proxykrig som bara suger ut Europa och dödar fler ukrainare, är det nu tydligt var de står i frågan.

När Vänsterpartiets EU-kandidat Marta Aguirre deltog i en debatt inför EU-valet på Kulturhuset i Stockholm och uttryckte att fred skulle kunna vara ett alternativ i Ukraina tog det hus i helvete.

– Vi måste stoppa kriget på alla sätt. Vi måste få Ryssland att sätta sig ner och förhandla om hur det ska bli efter kriget. Det är oerhört tragiskt att fredstanken är död i den här panelen. Jag tycker att man ska se till att alla vägar till freden och ett slut på dödandet ska bedömas.

Utspelet avbröts av förfärade utrop från andra politiker som kallade dessa tankegångar för ”extremt allvarligt” och ”oacceptabelt”.

Den moderate EU-parlamentarikern Tomas Tobé sade att han hoppades att det hela var ”ett misstag”.

– Det är extremt allvarligt om vi nu har ett svenskt parti i Sverige som säger att vi ska ha fredsförhandlingar med Putin.

Liberalernas Karin Karlsbro reagerar också starkt på uttalandet.

– Det är ofattbart, det som sägs. Jag är chockad över vad du står och säger från Vänsterpartiet. Att vi ska förhandla med Putin.

Även på X var det flera kända politiker som dundrade mot ”putinisten” i Vänsterpartiet och ”idiotin” att uppmana till en fredlig lösning på konflikten – bland annat Maria Malmer Stengard (M), Alice Teodorescu Måwe (KD) och Robert Hannah (L).

Det är obegripligt att folket vill se krigshetsare och ryggradslösa vasaller agera som folkets förlängda arm i såväl Bryssel som riksdagen där detta är utbrett i samtliga partier. Tvi vale!

Foto: faksimil/X

 

#politikerförakt


Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!