Inrikes

Svenska nyhetsjättar som sprider “falsk propaganda” släcktes

Flera av mediajätten Bonniers nyhetssajter attackerades under gårdagen med hänvisning till att de sprider propaganda i sin nyhetsrapportering

Igår kväll släcktes flera svenska nyhetssajter ned, bland andra DN, Aftonbladet, och Expressen. Ett anonymt Twitterkonto varnade nyhetsjättarna för att sprida falsk propaganda och sedan släcktes sajterna under ett antal timmar.

Attackerna var av typen överbelastningsattacker, så kallade DDOS-attacker och beskrivs vara de största hittills riktade mot de gamla medierna.
Under ett antal timmar gick flera av de gamla mediehusens sajter inte att nå. Bland de attackerade fanns DN, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Ett anonymt Twitterkonto förvarande om attacken ett par minuter den inleddes.

Spekulationerna kring att angriparen finns österut kom nästan direkt och Ryssland anklagades indirekt i mediernas egen rapportering.

– Att maskinerna (datorerna som utför attacken) finns åt ett håll betyder inte at gärningsmannen finns där. Vi håller det öppet, säger Anders Ahlqvist, verksamhetsspecialist vid it-brottscentrum, till DN.

De gamla svenska nyhetssajternas utgivare befinner sig i chocktillstånd. De har blivit vana att det i första hand är opportunister och kritiker av etablissemanget angrips.

Tidigare i år drabbades sajten Nordfront av en nära vecka lång överbelastningsattack. Sajten sägs ha över 100 000 unika besökare i månaden och har ansvarig utgivare. Då hördes ingen kritik ifrån Tidningsutgivarna eller andra branschorganisationer.

Händelsen under gårdagskvällen är polisanmäld och polisen utreder nu attackerna tillsammans med beredskapsmyndigheten MSB. Enligt det meddelade som avsändaren på det anonyma Twitterkontot lämnat kan attackerna förväntas fortsätta de kommande dagarna.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Aftonbladet
  • DN