Flera av mediajätten Bonniers nyhetssajter attackerades under gårdagen med hänvisning till att de sprider propaganda i sin nyhetsrapportering
Foto: Marcus Södervall/CC BY-ND 2.0

Svenska nyhetsjättar som sprider “falsk propaganda” släcktes

Publicerad 20 mars 2016, uppdaterad kl. 12:22

Igår kväll släcktes flera svenska nyhetssajter ned, bland andra DN, Aftonbladet, och Expressen. Ett anonymt Twitterkonto varnade nyhetsjättarna för att sprida falsk propaganda och sedan släcktes sajterna under ett antal timmar.

Attackerna var av typen överbelastningsattacker, så kallade DDOS-attacker och beskrivs vara de största hittills riktade mot de gamla medierna.

Annons:


Under ett antal timmar gick flera av de gamla mediehusens sajter inte att nå. Bland de attackerade fanns DN, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Ett anonymt Twitterkonto förvarande om attacken ett par minuter den inleddes.

Spekulationerna kring att angriparen finns österut kom nästan direkt och Ryssland anklagades indirekt i mediernas egen rapportering.

– Att maskinerna (datorerna som utför attacken) finns åt ett håll betyder inte at gärningsmannen finns där. Vi håller det öppet, säger Anders Ahlqvist, verksamhetsspecialist vid it-brottscentrum, till DN.

De gamla svenska nyhetssajternas utgivare befinner sig i chocktillstånd. De har blivit vana att det i första hand är opportunister och kritiker av etablissemanget angrips.

Tidigare i år drabbades sajten Nordfront av en nära vecka lång överbelastningsattack. Sajten sägs ha över 100 000 unika besökare i månaden och har ansvarig utgivare. Då hördes ingen kritik ifrån Tidningsutgivarna eller andra branschorganisationer.

Händelsen under gårdagskvällen är polisanmäld och polisen utreder nu attackerna tillsammans med beredskapsmyndigheten MSB. Enligt det meddelade som avsändaren på det anonyma Twitterkontot lämnat kan attackerna förväntas fortsätta de kommande dagarna.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Dacke

    Alla de här”nedsläckta” medierna har ett gemensamt och det är att dessa inte tål några andra uppfattningar än deras egna? Vad kan vi vänta härnäst, jo en större nedsläcktning av SVT och SR. Tiden är över för gammelmedia och det förakt som de visar mot vad gemene man anser om det som händer i dagens Sverige och som är en kamp emot etablissemanget.

  • Halfdan

    Om några år ār flertalet gammelmedia slāckta för gott,

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend