Svenska löftet: Tredubblad kärnkraft

publicerad 4 december 2023
- av Sofie Persson
Pressträff med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) under klimatkonferensen COP28 i Dubai.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverige har tillsammans med 19 länder slutit ett avtal på klimatkonferensen COP28 om att nå tredubblad energi från kärnkraft. En del av avtalets uttalade syfte är att nå ett koldioxidneutralt samhälle till 2050.

Bland länderna som ingått avtalet, som gjordes under den pågående klimatkonferensen COP28 i Dubai, finns bland andra USA, Storbritannien, Bulgarien, Kanada, Finland, Frankrike, Ungern, Sydkorea, Moldavien, Marocko, Nederländerna, Polen, Japan, Kanada, Ukraina och Förenade Arabemiraten.

Sverige tar nu konkreta steg mot ny kärnkraftskapacitet och jag är glad att stå sida vid sida med likasinnade länder här på COP28, sade statsminister Ulf Kristersson (M) under lördagen, enligt TT.

Kärnkraften ska enligt avtalet spela en viktig roll för att nå målet med minskade koldioxidutsläpp i världen där tanken är att man vid år 2050 ska ha tredubblat energin från kärnkraften, jämfört med 2020. Energiminister Ebba Busch (KD) menar att avtalet kommer att få effekt trots att det inte är bindande.

Jag är övertygad om att det också får effekter för var investeringarna går, och vilka investeringsbeslut som företagen tar, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!